11 (bitter)zoete cultuurtips voor week 2 van de paasvakantie

11 (bitter)zoete cultuurtips voor week 2 van de paasvakantie

Foto: (c) Huis van Alijn

Gent - Deze Goede Cultuurweek heeft niet alleen zoets voor u in petto. Wat dacht u van een opwindende cd-release (Jef Neve), een folklegende en coming folkie (Michael Chapman en Steve Gunn) of het onthaaste breinsextet van Les Cerveaux Lents. Maar we sturen u niet het bos in zonder lading paaseieren. Daarvoor passeert u deze week gewoon even in het Huis van Alijn.

Kuhn Fu (NL)
maandag 10 april, 21u00, Café Trefpunt, gratis

KUHN FU is een multinationale Jazz/Rock Band opgericht in Groningen in 2012. De muziek is geschreven door Duitse componist/Gitarist Christian Kuhn, het melodische werk is geschreven door Israëlische basklarinetist Ziv Taubenfeld en de ritmische sectie is gedreven door Servische drummer Lav Kovac en Turkse bassist Esat Ekincioglu.

Op 31 maart komt hun nieuwe plaat Kuhnspiracy uit en die komen ze op 10 april voorstellen in Trefpunt Café.

meer info 

Steve Gunn en Michael Chapman
woensdag 12 april 2017, 20u00, Theaterzaal Vooruit

Drie jaar geleden zette de toen nog relatief onbekende New Yorkse folkrockgitarist Steve Gunn met zijn band een tot de nok gevuld Vooruit Café in lichterlaaie. In 2017 keert hij solo terug, deze keer naar de Theaterzaal. En hij krijgt het gezelschap van folkrocklegende Michael Chapman.

meer info

Paaszoektocht
nog tot en met maandag 17 april (niet op woensdag), 10u – 18u, Huis van Alijn

Het lekkere aan het interessante koppelen. Dat kan nog tot Paasmaandag in het Huis van Alijn. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen er met hun (groot)ouders terecht voor een zoektocht rond alle verhalen achter Pasen. Waarom eten we chocolade eieren? Hoe zit dat nu met die Paashaas? En … komen kinderen dan ook uit een ei? In ruil voor 3 punten op je UiTPAS Gent is deze zoektocht trouwens gratis.

meer info  

Brutus, The Guru Guru
donderdag 13 april, deuren 19:30, Balzaal Vooruit

Leuvense band die bruggen slaat tussen Slayer en Savages, tussen The Smiths en Slowdive. Postrock, progrock, black metal, hardcore, punk en shoegaze: het trio Brutus is van heel wat (zij het donkere) markten thuis. Drumster en zangeres Stefanie Mannaerts is één en al hartstocht, en haar stem gaat in no time van een lieflijke melodie naar brutaal gekrijs.

In 2014 en 2015 speelde Brutus meer dan 100 kleine en grote shows overal in België: Pukkelpop, Rock Herk, Dour, Boomtown, Glimps, AB Club, Botanique, Trix, ... Debuutplaat Burst werd in Vancouver opgenomen met Jesse Gander (White Lung, Japandroids, ...) en kwam onlangs uit via Hassle Records. Single 'All Along' hoorde je al in Zender op Studio Brussel.

Ook het voorprogramma is een energiebom zonder muzikale grenzen: The Guru Guru, met wie Brutus in 2015 'Troy' van Sinead O'Connor coverde. Hun debuutplaat P C H E W verschijnt op 24 maart. Live gutst de energie van het podium, en balanceert frontman Tom Adriaenssens op het randje van een theatrale psychose. Voor fans van Pere Ubu, Deerhoof en The Jesus Lizard. Volg dit concert ook op Facebook.

meer info

On the Edge of Happiness (docu)
donderdag 13, vrijdag 21 en maandag 24 april, telkens om 20u, en maandag 17 april, 17u, Sphinx cinema  

Filmreleases halen niet vaak een plekje in deze kalender. Maar voor deze documentaire die in Gent werd opgenomen, maken we graag een uitzondering. Verwacht geen historisch kostuumdrama. On the Edge of Happiness dringt binnen in het leven van een groepje Bulgaarse daklozen dat zonder papieren in het industriegebied van Gent bivakkeert. Documentairemaker Wil Mathijs filmde 7 maanden lang Europese gelukzoekers in het Gentse achterland. Rauw en reëel. 

meer info

Walter Broes AND THE MERCENARIES
vrijdag 14 april, 20u30, Missy Sippy

Voor de rootsmuziekliefhebber in de lage landen hoeft Walter Broes niet voorgesteld te worden. Hij was vijftien jaar lang de frontman van de Seatsniffers, De Belgische rootsrockambassadeurs in Europa.

WB and the Mercenaries is de nieuwe band een trio met Lieven Declercq (Internationals) op drums en Bas Vanstaen (The Baboons) op contrabas. Walter Bores speelt als vanouds gitaar en zingt.

 

meer info

Seiren
vrijdag 14 april, 21u00, Concertzaal Trefpunt

Seiren maakt nummers met dromerige melodieën en songs die niet vies zijn van een portie melancholiek en dramatiek, eclectische beats en rauwe synths. Denk aan Bambi, maar met lasers.  In juni 2015 kregen ze een award van Playright en releasten hun eerste EP Architekt. De zomer daarop gingen ze op tour in Berlijn en dat bleef niet onopgemerkt want ze werden opgepikt door LEFTO voor Made in Belgium ism Red Bull Elektropedia en DEMOCRAZY. Bovendien speelden ze in 2016 op Gent Jazz Festival en deden ze de support voor BAZART in Kunstencentrum Vooruit en voor Sleepers Reign in de Ancienne Belgique. In december 2016 kwam hun tweede single Lietuva uit die geïnspireerd werd door een reis die zangeres Charlotte maakte door Oost-Europa en oa Litouwen en die opgepikt werd door Studio Brussel en radio 1.

meer info

Jef Neve ‘Spirit Control’ (cd-release)
zaterdag 15 april, 20u15, Handelsbeurs (wachtlijst)

Samenwerkingen met Gabriel Rios, José James en Typhoon? Check. Muziek voor de televisiereeks In Vlaams Velden? Done. Twee pianoconcerto’s componeren?  In orde. Spelen voor Angela Merkel tijdens de uitreiking van haar eredoctoraat, … Om de cultuurkalender korter dan één kilometer te houden, breken we deze intro over Jef Neve vroegtijdig af. Zaterdag stelt hij met zijn trio de nieuwe plaat “Spirit Control” voor. Neve vult piano deze keer aan met drums/electro, contrabas/cello en een strijkkwartet. De avond is uitverkocht, maar via de wachtlijst kan u misschien toch een glimp opvangen van de nieuwe worp van Jef.
        
meer info

A Murder in Mississippi
zaterdag 15 april, 20u30, café de Loge, gratis

A Murder in Mississippi brengt een mengeling van country, folk en blues. De bandleden delen hun passie voor muziek en brengen hun unieke achtergronden samen tot een breed gamma aan klanken, en creëren zo een eigen stijl. Van zachte harmonieën tot opzwepende melodieën; ze nemen je mee naar de weidse vlakten van Noord Amerika.


Les Cerveaux Lents
Paaszondag 16 april, 22u00, Café Charlatan, gratis

Onthaast zijn ze in ieder geval, de leden van dit breinsextet uit Gent met muzikanten van Absynthe Minded en Va Fan Fahre.

Folkmuziek laat zich al lang niet meer bewieroken, de verplichte Afghaanse sjaal hangt al enige tijd aan de wilgen en de meedeinende voeten worden niet langer omkneld door kilo's geitenwol. Les Cerveaux Lents bewandelt muzikale wegen van Joodse klanken en Balkanmuziek tot een streepje jazz en eigen werk.

 


Nathan Daems & Tristan Driessens / Fulco Ottervanger
Paaszondag 16 april, 20u, De Centrale (aka Opatuur’s kelder-jazz-club)

Opa Tuur bereidt een heuse hoogdag voor op Pasen met een dubbelconcert om duimen en vingers van af te likken. Multi-instrumentalist Nathan Daems start avontuurlijk samen met Tristan Driessens. Oosterse muziek, jazz en Turkse invloeden zullen uit de vingers vloeien. Daarna is het aan de nieuwe Gentse stadscomponist Fulco Ottervanger. Als u nu eens gewoon wat minder paaseieren koopt, en met het uitgespaarde geld Opatuurticketjes bestelt voor uzelf en iedereen die u graag ziet?

Meer info 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio