10 culturele redenen om deze week geen televisie te kijken

10 culturele redenen om deze week geen televisie te kijken

Foto: Leonard Cohen

Gent - Wie deze week in Gent Millionaire, Coely, John Maus, Absynth Minded of Raketkanon wil zien, is schromelijk te laat. Alle tickets zijn de deur uit. Niet getreurd: het aanbod in Gent is onuitputtelijk. Voor uw gemak selecteerden wij tien pareltjes uit alle windrichtingen van het culturele landschap.

Radio 1 eert Leonard Cohen
maandag 6 november, 20u00, Capitole
Tegen de pers zei Cohen dat hij klaar was om te sterven. Dat maakt hem er niet minder onsterfelijk op. Een jaar na zijn dood, verzamelt het kruim van de Cohenfans in Gent om de Canadese grootmeester te eren. In de Capitole, niet ver van 'zijn' Sint-Pietersplein, leggen bewonderaars Jasper Steverlinck, Stef Kamil Carlens, Patrick Riguelle, Intergalactic Lovers, Buurman, Dez Mona, Henk Hofstede (Nits), WWWater e.a. hart en ziel in de Cohen-songs die hen het meest raken.
meer info

Ghalia & Mama's Boys
dinsdag 7 november, 21u00, Missy Sippy, 

De 25-jarige Ghalia Vautier is wellicht Brussels best bewaarde blues geheim. Ze leerde de kneepjes van de blues op straat en tijdens haar trips naar New Orleans en Mississippi. Daar veroverde ze de harten van de Mama's Boys, één van de leading blues bands in New Orleans. De jonge Brusselse werd uitgenodigd voor een opname sessie en een jaar later stelt ze het resultaat voor in Café Missy Sippy. 
meer info

Pigeon on piano, CD voorstelling Short Stories
woensdag 8 november, 20u, Minard

Ze heeft er hard voor geknokt, maar het is haar gelukt. Katrien Verfaillie, of beter, haar muzikale alter-ego Pigeon on Piano, heeft na haar debuutplaat uit 2014 een tweede album klaar. En nr. 2 is voor veel muzikanten de heftigste worp. Dus we zijn erg benieuwd naar de richting die de eigenzinnige pianiste hiermee inslaat. Ze treedt op samen met violiste Beatrijs De Klerck.
meer info

The Mary Hart Attack 
woensdag 8 november, 21u00, Café Afsnis, gratis

The Mary Hart Attack (kortweg TMHA) ontstond in 2013 tijdens de opnames van eindcredits van de documentaire ‘Cells’ van Wil Mathijs (Elementrik Films). Na deze studiosessie besliste het drietal verder te werken aan een complete set en daarmee op te treden. In april van dit jaar kwam hun debuutplaat  'The Falling Sun' uit. TMHA is een hedendaagse post-punk band met tentakels in de shoegaze, indie en noise. 
meer info


Land van fotografie. De langste galerie, gratis
zaterdag 11 november, van 7:52 tot 17:01 

De Land Van Waaslaan, een drukke toegangsweg naar Dampoort, zal zondag meer dan waarschijnlijk drukker zijn op het voetpad dan op het autogedeelte. Van aan Dampoort tot aan de Schoolstraat kunnen kijklustigen tijdens de ééndaagse tentoonstelling Land van fotografie werken zien van 120 fotografen in de ramen van de huizen langs deze boulevard. Ontdek werk van trappelend nieuw fotogeweld en meer gevestigde waarden. En vergeet zeker niet om deel te nemen aan de "fotoloot". Voor € 2 kan je een lotje kopen waardoor je misschien naar huis keert met één van de tentoongestelde foto's onder je arm.
meer info

Otomachine
vrijdag 10 november, 21u00, Concertzaal Trefpunt

Frank Deruytter is ongetwijfeld een van de meest veelzijdige en funky saxofonisten van België en richtte na 20 jaar in de scene Otomachine op. Otomachine is geen big band en geen jazz orchestra maar wél een uitgebreide funky ritmesectie met 9 blazers en daarbovenop de onuitputtelijke sax van Frank himself. Hoewel ze enkel eigen repertoire spelen, zijn invloeden van George Clinton and Parliament Funkadelic nooit veraf. Ook het experimentele van Frank Zappa en de soul van Les McCannof Isaac Hayes lieten hun sporen na.
meer info

Nordmann (cd-release) / support: The Antler King
zaterdag 11 november, 20u15, Handelsbeurs

Nordmann, die zich met de zilveren medaille van Humo's Rock Rally 2014 nog rond de nek verder ontwikkelde, heeft een kersvers album in de rekken. De Gentse band slalomt graag tussen de werelden van rock, jazz en experiment. Na hun debuut Alarm! uit 2014 stellen ze nu tweede album The Boiling Ground voor.

The Antler King legt momenteel de laatste hand aan hun verde album. De muziek is catchy met een psychedelisch kantje, nu weer donker dan weer vrolijk. meer info

BIG BANG-festival
zondag 12 november, Muziekcentrum De Bijloke

Met tussenstops in een lange rij Europese steden, is het BIG BANG festival ondertussen een geoliede machine geworden. Maar de sleur sloop er nog niet in. Integendeel, het festival werd zelfs beloond met de prestigieuze EFFE Award voor beste festival van Europa. Je moet het maar doen, 40.000 kinderen en hun familie eerste festivalstapjes laten zetten in de diverse wereld van muziek. Dit jaar houdt de BIG BANG karavaan in Gent halt in De Bijloke. Aangestipt in het programma: liedjes met wortels, Toons 'n' Tunes, 3ACH - A Stairway to heaven en Patafrica van Max Vandervorst en Zénon Kasanzi.
meer info

The Happy Bach Festival i.s.m. B'Rock
zondag 12 november, MIRY concertzaal

Meneer Johann Sebastian zou meer dan happy geweest zijn met The Happy Bach Festival. Al zou hij misschien niet helemaal mee zijn met het concept "food trucks", en wat deze dan wel op zijn festival staan te doen. Het orkest B'Rock en hun muzikale vrienden zouden hem wel charmeren. Net als de gigantische reeks kleine concertjes in alle uithoeken van het conservatorium, tot en met concertjes voor slechts 10 mensen in de toren of in een speciaal ontworpen tent. 


meer info
 

Jesca Hoop
zondag 12 november, deuren vanaf 19u00, Minard

Jesca Hoop is in België geen klinkende naam. Toch is het een grote madam. Ze deed ooit support acts voor Mark Knopfler, Placebo en Eels... De jazz-folk singer-songwriter uit California werkte onder meer samen met Stewart Copeland, Guy Garvey, Shearwater en Willy Mason. En ook haar solowerk is om duimen en vingers van af te likken: Jesca Hoop's vierde soloalbum Memories Are Now is een pareltje, daarover zijn reviews unaniem. 
meer info

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio