Muziekcentrum De Bijloke vol avontuurlijke muziek en klankkunst voor een jong publiek

Big Bang Festival laat kinderen knallen, op en naast het podium

Foto: (c) Farnoosh Khodadadeh

Gent - Zondag wisten de eeuwenoude muren van de Bijloke weer even niet wat hen overkwam. Lawaaimachines uit PVC-buizen, "stapstrumenten" die nieuwe geluiden rondstrooiden, een feestelijke swich swich op de muziek van Jaune Toujours, en veel bijzondere muziekvoorstellingen met drommen kinderen op en naast het podium. Aan de bar wisselden ouders natte doekjes en pintjes uit, kinderen fladderden tussen kleurtafels, een tattoo shop en ballonnen. Hangjongeren hingen rond de populaire photo booth.

Een succesvol, muzikaal exportproduct. Zo mag het Big Bang Festival, een productie en format van Zonzo Compagnie, zich na meer dan 20 jaar terecht noemen. Het avontuurlijke festival met focus op kinderen zag het licht in Gent, maar veroverde steden in heel Europa en kreeg eerder de EFFE Award voor het beste en meest innovatieve festival van Europa.

Maanstappertjes op muziek

Meer dan 1500 kinderen en hun ouders konden een hele zondagnamiddag terecht in Muziekcentrum De Bijloke voor een bont programma, een mix van gratis en betalende concertjes. Als maanstappertjes zagen we kinderen in slow motion voorbijlopen met de “StapStrumenten” van Stichting Logos aan hun voeten. Dat zijn voetpompjes die lucht blazen in orgelpijpjes, vastgemaakt aan de schoenen. Hoe meer stappen, hoe meer muziek. Stichting Logos (in opdracht van Musica, impulscentrum voor muziek) zorgde buiten voor nog meer muziek en/of lawaai met de lawaaimachines uit PVC-buizen. De allerkleinsten kropen op de installaties, timmerden, trokken of bonkten en verbaasden in de eerste plaats zichzelf met hun geïmproviseerde soundtrack bij een zonnige herfstmiddag. Stichting Logos viert dit jaar 50 jaar muzikale verrassingen en spreekt duidelijk ook een jong publiek aan.

Geen muzikale appelmoes met frietjes, wel lekker

Wie ook geen moeite heeft met generatiesprongetjes is Dick van der Harst. Deze Nederlandse componist, muzikant en arrangeur kneedde doorheen zijn carrière zijn eigen klank en muziek(jes). Heerlijk herkenbaar en toch ongrijpbaar. Voor het Big Bang Festival wandelde hij voor zijn Nomad project Hafa enkele maanden mee met het orkest van de Gentse Ledebirds. Samen met een groep Gentse kinderen op bendir (slagwerk) creëerden ze nieuw werk van van der Harst. De componist serveerde hen geen muzikale appelmoes met frietjes, noch voorspelbare kinderliedjes. Wel een spannende en ontroerende mix van stijlen met jazz, volksmuziek en klassiek. Voor ongewone ritmes draaiden de kinderen trouwens hun handjes niet om. Een lied in maatsoort “9/8” (9 achtste noten in één maat), kreeg bijvoorbeeld een intro met 9 lettergrepen “appel-appel-appel-ananas” mee, zodat de kinderen onmiddellijk de juiste groove vonden.

In andere steden zoals Brussel (Bozar) en Lille (Opera) gaan de muzikanten voor Hafa aan de slag met een andere lokale groep kinderen.

Fanfare in de disco

Terwijl op heel de Bijlokesite concertjes stonden geprogrammeerd, zette het Brusselse Jaune Toujours de centrale inkomhal aan de bar op stelten. In een heuse disco opstelling konden de kinderen alles goed bekijken. En wie zich niet kon inhouden mocht gewoon zelf meeblazen op één van de vele extra instrumenten. Piet Maris & co kregen de bende gemakkelijk aan de “swich swich” en de polonaise. En nu is de Big Bang karavaan  terug klaar om uit te zwermen over Europa.

Meer info over het Big Bang Festival.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio