Cultuuragenda: Roel zonder Miek, maar met de Kleine Revolutie

Cultuuragenda: Roel zonder Miek, maar met de Kleine Revolutie

Foto: Steven Hendrix

Gent - Alweer voldoende cultureel aanbod in Gent om elke avond een goed excuus te hebben om buitenhuis te vertoeven. Twee namen die we kennen als duo, doen het even zonder hun wederhelft: Miek en Roel besloten straks 2 jaar geleden dat ze het als muzikaal duo voor bekeken hielden (op het podium dan), maar Roel toert samen met een aantal van zijn muzikanten nog met De Kleine Revolutie. En Raf van Kommil Foo, die waagt zich tussendoor ook wel eens aan een solo-uitstapje. Maar dat is niet het enige dat de kalender te bieden heeft. Zoals in de nieuwe concertplek, Hall 13, aan de Muide.

Too Noisy Fish
maanag 21 januari, 20.15u., Handelsbuers

Too Noisy Fish is een band met als epicentrum Gent. Daarom stelt het jazztrio haar nieuwste worp 'Furious Empathic Silence' maar al te graag voor in de Handelsbeurs. Lees hier het interview met pianist Peter Vandenberghe. 
Meer info

Quinn Bachand’s Brishen
maandag 21 januari, 21.00u., Café Missy Sippy, gratis

In het Roemeens betekent 'Brishen' evenveel als brenger van de storm'. Onder die titel brengen Quinn Bachand, een van de meest opmerkelijke jonge muzikanten van Canada en zijn band een hommage aan de zigeunerswing. Met ingetogen meesterschap en intuïtie wijdt de groep zich aan de muzikaliteit en de oorsprong van traditionele jazz en swing met als doel de kloof tussen het vroege Westen en Euro Swing te overbruggen.
Meer info

Sunset Bunch
dinsdag 22 januari, 22.00u., ENTR, gratis

Van oude deltablues, ragtime, traditionals uit de Appalachen, bluegrass tot hedendaagse singer-songwriters.  The Sunset Bunch brengt Americana in zijn puurste vorm zoals je vroeger kon horen op menig ‘porch’ en in ‘juke joints’ in het zuiden van Amerika.
Meer info

Uitgelezen met Johan Heldenbergh
dinsdag 22 januari, 20 u, Vooruit

De maandelijkse afspraak voor boekenliefhebbers. Een panel van vier kenners kreeg de opdracht om een aantal boeken te lezen, en daar hun mening over te formuleren. En daarbovenop mogen ze ook hun ultieme boekentip meegeven. En uw toegangsticket is meteen een ouderwets lotje waar je boeken kan mee winnen. De titels van deze maand: ‘Grand Hotel’ van Vicki Baum, ook bekend van de gelijknamige film met Greta Garbo, als heropgeviste klassieker. Verder:  ‘Mooi doodliggen’, de gloednieuwe roman van één van Nederlands grootsten, AFTh van der Heijden, én een ontdekking uit Noorwegen, ‘Het verhaal van een huwelijk’van Geir Gulliksen. Het panel dan: Elise Caluwaerts, Johan Heldenbergh, Jos Geysels, Anna Luyten.  Fien Sabbe presenteert, Radio Candip zorgt voor de muziek.
Meer info

Onder de vleugel
woensdag 23 januari, 20.00u., Minardschouwburg

Toetsenman en producer Yves Meersschaert heeft voor 'Onder De Vleugel' zes muzikanten rond zich verzameld voor een avondvullend programma met niet echt een overkoepelend thema, maar wel met twee kenmerken: de piano staat centraal, en de stemmen zingen enkel in het Nederlands. Verwacht geen spektakel en vuurwerk, maar wel een warme winteravond, met een aantal zeer aangename verrassingen. 
Meer info

Gentlezing, Archief Gent over het Kriegsalbum uit Wereldoorlog I
donderdag 24 januari,  19.30u., Bibliotheek De Krook

Bezet Gent uit de Eerste Wereldoorlog staat niet alleen beschreven in tekstmateriaal. Er zijn ook heel wat foto’s uit die periode. Het “Kriegsalbum von Gent” uit 1916 is zo’n collectie en vormde de aanleiding voor het Kriegsalbum-project van Archief Gent. Samen met Michiel Hendryckx maakten de medewerkers van Archief Gent een overrompelende publicatie. Stof genoeg dus voor een lezing over dit boek. Duik nadien uiteraard ook in de tentoonstelling met Kriegsalbum-foto’s in De Krook.
Meer info

Biecht - Raf Walschaerts
donderdag, 24 januari, 20.00u., Minarschouwburg

Donderdag springt Raf Walschaerts alleen de dieperik in. Zonder broer Mich. Een half leven al speelt hij bij Kommil Foo, nu staat hij alleen op scène. ?Geen viool, geen tweede stem. Wel een gitaar, een piano, een handvol sterke verhalen en songs. Biecht maar op. Je wilt er bij zijn. 
Meer info

Elly Van Eeghem
donderdag 24 en vrijdag 25 januari, 20 uur, Vooruit

Elly Van Eeghem heeft een enorme fascinatie voor stadsontwikkeling, en zoekt de verschillen tussen stadsplannen en werkelijkheid. In haar doctoraat in de kunsten, (Dis)placed interventions, past de kunstenaar driemaal hetzelfde procedé toe. In een eerste fase maakt ze een documentaire over een markant stukje buitenlandse grootstad. Het resultaat laat ze vervolgens zien in een Gentse randwijk, waarna ze samen met de bewoners op zoek gaat naar raakpunten in de vorm van een collectief buurtproject. Een en ander resulteert niet alleen in een boek, maar ook in een voorstelling met documentarie getuigenissen, muziek, video. Als stadsresidente van de Vooruit richtte ze haar aandacht op de Bloemekenswijk, de wijk Malem en de Sterre.
Meer info

 

 

Kunsthal Gent, openingsweekend
vrijdag 25 januari, 20u t.e.m. zondag 27 januari, gratis

Het eeuwenoude Caermersklooster was de laatste jaren een Provinciaal museum. Onlangs kwam het in het in handen van de stad Gent, die er een nieuw rol voor zocht samen met de mensen van NUCLEO en Smoke & Dust (019). Popelen van nieuwsgierigheid hoeft niet langer, want volgend week start de feestelijke toekomst van het nieuwe platform voor beeldende kunst in Gent. Droog is dat allerminst. Maak uw borst nat voor tentoonstellingen, sessies yoga voor kinderen, performances, een ontbijt, concertjes en hapjes verzorgd door Lokaal.
Meer info 

Roel & De kleine Revolutie
zaterdag 26 januari, 20.00u., Minardschouwburg

Alle mooie dingen gaan voorbij en u mist ook Miek & Roel? Dan bent u niet alleen. Maar het bijzondere is nu dat Roel daarvoor een oplossing klaar heeft. Als duo spelen de twee niet meer, maar Roel blijft met zijn muzikanten klassiekers spelen uit zijn glorietijd. En helemaal spannend, in de Minard krijgt u er enkele nieuwe nummers bovenop.
Meer info

Kraakpand  met Mortier, ESINAM, Echoes of Zoo en Ahmed Ron
zaterdag 26 januari, 21.00u., Handelsbeurs 

Ben je een muzikale wereldburger die zijn of haar zaterdagavond graag rustig inkleurt met vier bands die afwisselend hun songs spelen. Dan lijkt Kraakpand een goede keuze. Fietspech onderweg? Geen nood. Je kunt je fiets laten herstellen tijdens het concert! Vive le vélo!  
Meer info

Christian Mendoza & Damast duo
zondag 27 januari, 15.00u., HALL 13

In deze cultuurkalender schotelen we u graag knappe, vaste kleppers voor, naast overwachte, frisse verrassingen. De komende maanden vindt u die laatste bijvoorbeeld in Hall 13 in de Muide. Deze muzikaal bruisende locatie omvat ook een opnamestudio en een pianotatelier. En de plek smeekte natuurlijk ook om live concerten. Vaak (maar niet alleen) met pianisten. Zondag kraakt Christian Mendoza een reeks zwart-witte toetsen. Hij deed dat al schiterrend in het verleden met Lady Linn & Her Magnificent Seven, maar ook met knappe eigen projecten of in Gentse jazz en improprojecten. Zondag ontvangt HALL 13 ook Damast Duo. Violist Shalan Alhamwy en accordeonist Jonas Malfliet vonden elkaar in traditionals uit onder meer Syrië, Turkije, Griekenland, Duitsland en België.
Meer info

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio