Organisator Michel Mast blikt vooruit op zijn festival tijdens het Pinksterweekend

Ham Sessions rolt de rode jazzloper uit

© (c) Ham Sessions

In de laatste rechte lijn voor de volgende editie van Ham Sessions spraken we af met Michel Mast, bezieler en organisator van het warme en intieme muzikale Pinksterfestival. Al jaren biedt hij lokaal talent en internationaal gewaardeerde artiesten een podium. Alle puzzelstukken voor het driedaagse jazzprogramma zijn ondertussen (al een tijdje) gelegd. Een opvallend sferisch en zelfs visueel prikkelende set-up dit jaar met onder meer Marcin Masecki, componist van de soundtrack bij de indrukwekkende film "Cold War". Maar first things first, ook de oren van het trouwe Hampubliek zullen niet onderprikkeld raken.

An Rosiers

De dubbele passage van de Poolse pianist Marcin Masecki springt onmiddellijk in het oog dit jaar. Het was Peter Vermeersch die Mast Masecki tipte. Marcin Masecki is een artistieke duizendpoot, stevig geworteld in de klassieke pianotraditie, maar tegelijkertijd een improvisatietalent. Bovendien componeert hij ook soundtracks, zoals de muziek voor "Cold War", de warm onthaalde film van Zimna Wojna op het Film Festival van Cannes 2018. Mast regelde voor zijn festival al heel wat vleugelpiano's, maar voor Masecki moet het in Gent anders. "Hij wil absoluut een buffetpiano, geen vleugel. Masecki is eigenlijk super virtuoos, maar toch speelt hij als een onbevangen kind. Soms ziet het er zelfs uit als geklungel," glundert Mast. "Zaterdag 8 juni speelt hij solo zijn versie van klassieke stukken van Beethoven en Chopin, alles uit het hoofd trouwens. De dag erop komt hij terug met zijn echt unieke jazztrio." " Nog sferisch en filmisch werk is er op de openingsdag van de lokale Gentse band John Ghost. Het collectief rond gitarist Jo De Geest werkte de afgelopen periode aan een tweede album. Tijdens de Ham Sessions wordt duidelijk in welke richting de muzikanten evolueerden na hun knappe debuut uit 2016.Binker blew my mindMichel Mast kijkt ongelofelijk uit naar de afsluiter van de openingsdag zaterdag. "Een van mijn trouwe bezoekers, Marc Pollentier, raadde me aan eens naar het Londense duo Binker & Moses te luisteren. De helft van dat duo komt nu langs met zijn groep: Binker Golding's Band. It blew my mind toen ik hen hoorde. Heel erg energiek, echte power. Het is een nieuwe generatie vooraanstaande jazzmuzikanten." Een andere combinatie die Mast nu al doet zweven, is het slotconcert maandagavond van het Julien Tassin Trio. "Voor mij een absolute droom van een ritme sectie, met Julien Tassin op gitaar, Nicolas Thys op contrabas en Dré Pallemans op drums". Het Nederlands Reeds & Deeds (za) brengt dan weer muziek van componist en saxofonist Rahsaan Roland Kirk, één van de idolen van Mast.

De jazz in een cimbalonNaast het Julien Tassin Trio is er op de affiche van Pinkstermaandag tijd voor Arura en Imagine Raymond. Met Arura zocht en vond Mast een band die de klankkleur van Midden Europa meebrengt. Het was globetrotter en trompettist Bart Maris die Mast op het idee bracht. "Het Hongaarse Arura klinkt meditatief en heel erg jazz met een opmerkelijke combinatie van cimbalon, altsax en contrabas." De organisator zal voor Imagine Raymond zelf zijn tenor sax vastgrijpen en mee op het podium springen. Ook hier opnieuw visueel levendige muziek van Raymond Scott, de man wiens muziek door Warner Bros werd gekaapt voor knotsgekke tekenfilms. ***PraktischHam Sessions van zaterdag 8 juni t.e.m. maandag 9 juni , Ham 12, GentAlle info over het programma en tickets via de website van Ham Sessions.Er zijn nog tickets beschikbaar. Dagkaarten in vvk 15 euro (adk 20 euro). Een driedagenpas in vvk 35 euro (adk 40 euro). Wie het festival extra wil ondersteunen kan Hambassadeur worden (verschillende formules).