Aan Amerikaanse universiteiten zou zwerkbal tegenwoordig een populaire sport zijn, met een serieuze competitie en nationale en internationale kampioenschappen. In ons land maakt de sport sinds een jaar of twee opgang. Met Ghent Gargoyles Quidditch heeft onze stad zelfs een heuse zwerkbalclub. Die organiseert het toernooi dit weekend op de Blaarmeersen. Er zijn meer dan honderd zwerkballers uit heel Europa te gast. Zij schrijven zich individueel in. De teams worden ter plaatse samengesteld. 

De regels van zwerkbal staan in een dikke handleiding. De bedenkers hebben de regels uit Harry Potter noodgedwongen aangepast aan de niet-magische wereld. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: de spelers hebben wel een bezem tussen de benen, maar de lucht in gaan ze - uiteraard - niet. Rondlopen op het veld dus met die bezem. Overigens zagen we weinig echte bezems. We spotten er eigenlijk maar één. De meeste spelers spelen met een stuk PVC-buis tussen de benen. Reden: een echte bezem kost snel 50 euro. Zwerkbal is een nogal ruwe sport, die het midden houdt tussen handbal, rugby en trefbal. Bezems sneuvelen regelmatig. Dan is PVC-buis de meer realistische optie.

We waren ook benieuwd naar wat in niet-magisch zwerkbal  de oplossing voor de snaai zou kunnen zijn. De snaai is een klein  gouden balletje dat bij Potter over het terrein vliegt. Pas als de snaai gevangen wordt, is de wedstrijd afgelopen. De rol van het vliegende balletje wordt in real life zwerkbal overgeomen door een mens. Hij is gekleed in het geel en draagt een sok met tennisbal achteraan in de broek. De snaai vangen is de bal kunnen pakken.

Een beetje grappig allemaal, als je het voor het eerst ziet. Toch spelen de Gentse zwerkballers hun sport op een serieuze manier. 'Het Belgische nationale team werd onlangs vierde op het WK', zegt Joke Daems van Ghent Gargoyles. Waarom de sport mensen aanspreekt?  'Zwerkbal is een intensieve en veelzijdige sport, ondersteund door een hele hechte gemeenschap. Een van onze grote kenmerken is tolerantie. Iedereen kan meedoen. En we zijn zeer open naar mannen, vrouwen en alles wat daar tussen zit', zegt Joke.

En als iemand het maar onzin vindt? 'Dan komen ze maar eens een training komen volgen. Ze zullen snel zien dat het meer is dan Harry Potter-fanaten die rondcrossen op een bezem.'

Zondag vinden opnieuw wedstrijden plaats. Info op ghentgargoyles.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio