Verdeelsleutel ligt al vast. Bevoegdheden nog niet bekend

COLUMN. Regenboogcoalitie onderhandelt over schepenambten

COLUMN. Regenboogcoalitie onderhandelt over schepenambten

De verdeling van de bevoegdheden in het Heistse bestuur laten nog even op zich wachten. Foto: Alain Trappeniers

Heist-op-den-Berg - De leden van de nieuwbakken Heistse regenboogcoalitie(CD&V,Open VLD en SP.A) zijn de onderhandelingen over het nieuwe bestuur al begonnen. Er is alvast een akkoord over de verdeelsleutel.

Concrete namen van schepenen voor het volgende Heistse bestuur zijn er nog niet. De grote lijnen van de verdeling liggen echter al wel vast.

Kwantitatieve verdeling

De CD&V levert vermoedelijk vijf schepenen én de burgemeester. Open VLD en SP.A kunnen elk op één of twee posten rekenen. De drie partijen verdelen ook een voorzitter van de gemeenteraad en de chef van de Huisvestingsmaatschappij. 

Naast deze kwanttieve verdeling houden de besturen van de verschillende partijen ook rekening met het aantal voorkeurstemmen, de georgrafische spreiding en de capaciteiten.

Omdat bepaalde moeilijke materies, zoals bijvoorbeeld Ruimtelijke Ordening en Financiën, een zekere expertise vereisen, zou het misschien wel nuttig zijn de bestaande schepenen op deze diensten aan boord te houden.

Ruimtelijke Ordening

De moeilijkse opdracht zit vermoedelijk in de opvolging van schepen van Ruimtelijke Ordening Jef Mariën(CD&V). 'Als er in andere gemeenten geschikte opvolgers worden gevonden, dan zal dit in Heist-op-den-Berg ook wel mogelijk zijn', zegt burgemeester Luc Vleugels(CD&V) hierover.

Burgemeester incontournable

De invulling van de schepenambten wordt ten vroegste tegen het einde van deze week verwacht. Het ligt binnen de verwachtingen dat Hans Welters, Carl Verelst en Eric Verbist van CD&V opnieuw van de partij zullen zijn. Burgemeester Luc Vleugels is met zijn 3.678 stemmen incontournable. Bij de partij SP.A is vermoedelijk David Geerts de geknipte man. Open VLD stuurt het best kopman Patrick Feyaerts naar de loopgraven.

Blijven er nog vragen over de positie van Nand Blauwens van Open VLD, René Willems en Anja Van Dyck, beide CD&V. En welke nieuwelingen maken hun opwachting in het bestuur? 

Antwoord volgt binnenkort.  

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio