Wandelen in de Gentse Feesten? Ik ben er helemaal wild van.

© Dominique Dierick

Voor groenliefhebbers hebben Natuurpunt en Co. een stadszoektocht uitgestippeld waar u uw maag mee kan vullen: een Lekker Wilde Wandeling.

Anne Van Beversluys

Vergrootglas? Check! Pincet? Check! Bestek? Check! OK, dan kunnen we vertrekken!

Het terras van de Vooruit is het startpunt voor Ontdekkingsreizigers. Samen met ons patatten en tomaten werden immers diverse exoten ingevoerd uit Zuid-Amerika.

Willem Van Gucht van de Green Bastards vertelt u in geuren en smaken hoe ze hier verzeild raakten en waarom u ze bij u thuis in een autoband of gummilaars asiel zou geven.

Na dit aperitiefje laten we ons langs de Lammerstraat naar de waterkant slieren. Gent heeft nogal wat afgeschuinde bermen waar inwijkelingen een veilig onderkomen vinden.

Uw groene gids zal u honderduit vertellen over Japanse Duizendknoop, een aziaat met hoge ambities, waarvan de scheuten in het voorjaar als ersatzrabarber kunnen doorgaan.

Wist u trouwens dat het aan de Waalse krook stikt van de Canadezen en Sumatranen? En dat u ze allemaal in de sla kan draaien? If you can’t beat them, eat them!

De Gentse binnenstad krioelt van migranten, die de meest ondenkbare hoekjes opzoeken. Uit een rioolputje ziet u ondermeer een tongvaren uitsteken. Een lobelia parkeerde in het fietsrek.

We kammen de kaaimuren af, waar we muurleeuwenbekjes trekken en steenbreekvarens vinden.

Stilaan groeit respect voor deze ingeburgerde exoten, die u met compleet andere ogen gaat zien. De liefde gaat meestal door de maag.

De sneukeltocht eindigt in het Baudelopark, waar u in het gelegenheidsrestaurant desgewenst een portie Canadese gans kan degusteren. Om deze kennismaking met eetbare exoten gepast af te ronden, is er een glaasje Ginderella - de onkruidgin van stadsecoloog Geert Heyneman - een creatie met negen groene ingrediënten die in geen gincollectie mag ontbreken.

Op wree geestige Gentse Feesten!

Ook goesting in groen? U vindt alle mogelijke data op het inschrijvingsformulier.

Wie wild is van wandelen kan terecht op Wandel-Linkskes - anders snuistert u maar in mijn dagsuggesties