Een Gentse op Gank met een bezemsteel

Een geval van goddelijke en wereldlijke majesteitsschennis

Gent - Ze heeft een kromme neus met een wratje erop, loenst een beetje, haar kin is spits en ongeschoren, haar ogen zijn kattegroen en ze heeft grijs sluikhaar. Als u denkt dat ik het over de gids heb, zit u goed mis.

Martine Audenaert is een vertrouwd gezicht bij Gandante, een gidsenvereniging die het leerrijke aan het aangename weet te koppelen.
Ze begint met ons een prent te tonen van de heks uit Sneeuwwitje om aan te geven waar we het NIET over gaan hebben.
De historische heks is immers niet in een hokje te stoppen – tenzij Tanneke Viane dan. Dat arme mens hebben ze in een houten muit gestopt, waar ze niet in kon liggen of staan. Ze is in de kerkers van het Gravensteen bezweken aan haar gebreken.

In tegenstelling met wat vaak gedacht wordt, mag je de heksenwaan niet in de middeleeuwen plaatsen. Het hoogtepunt van het barbecueseizoen lag ergens eind 16e eeuw.
Vanaf 1592 werd hekserij - dankzijFilips II - behalve een religieus vergrijp ook een wereldlijke misdaad – de jacht was geopend. Hier in Gent werden tussen 1598 en 1604 zeker tien heksen terechtgesteld.

Vooral op de boerenbuiten was het makkelijk om een zondebok te vinden voor de plagen van die tijd. Angst voor het onverklaarbare, afgewezen liefdes of burenruzies, een excuus was vlug gevonden.
Je had het verkorven als je in die tijd een vroedvrouw was. Want vliegzalf wordt immers gemaakt van het babyvet van ongedoopte zuigelingen. Als je je medemens hielp met smeerwortel en valkruid dan duurde het meestal niet lang vooraleer iemand daarover viel. Als je dan ook nog uithuizig was en een nachtmens, kon je het wel schudden.

Tussen Kwaadham en Duivelsteeg (Gent heeft een bijzondere band met die gast) vernemen we alles over heksenhobby’s: met een ezelskaakbeen hagelstormen veroorzaken, de akkers onvruchtbaar maken met duivelspoeder, rondvliegen op een bezemsteel en vleselijke conversatie met de duivel.

Een heks zou volgens kenners waterdicht maar niet brandveilig zijn.
Je had al wreed veel chance als je enkel aan de heksenwaag werd onderworpen. (Voor de uitvinding van de Nimbus 1000 kon een bezem maar 100 pond aan.) Vandaar de uitdrukking ‘Gewogen, maar te licht bevonden’.

Bij verdachte vrouwspersonen werd de rechterduim vastgebonden aan de linkerteen en vice versa – dan werden ze in het water gesmeten. Wie in die positie kon blijven drijven had geluk en mocht levend verbrand worden.

De bestseller aller tijden op het gebied van heksenverdelging, de ‘Heksenhamer‘ofte 'Malleus maleficarum', werd geschreven door twee Dominicaanse inquisiteurs. Hij werd zeker al dertig keer herdrukt en is nog steeds verkrijgbaar.

Liefhebbers kunnen dus terecht in de betere boekhandel of wandelen eens mee met Martine.

Het aanbod van Gandante bestaat uit meer dan 80 thematische en culinaire wandelingen. Tijdens de Gentse Feesten kan u met de hele familie zoektochten op eigen tempo starten. De handleidingen kan u afhalen in Galerij Kunstglasramen Mestdagh, Drabstraat 2 – elke dag, tussen 9 en 19u.

Meer Gentse Feestenpret op Annonskes
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio