Gentse op Gank mé Genteneirs

Gent Guulegans in ‘t Gents

Monique en Guy Foto: Verstraete Yves

Gent - Veur wie nen echte Genteneire wilt uure klappe. Schuune dinge en leute gegarandeerd!

De conferentie begint bij een boegbeeld van ‘t Gents: Romain Deconinck aan de Minard.
Onze gids es uuk nen echten. Guy Mortier (neeje, nie van den Humo) gidst voor de Gidsenbond en zijn familie heeft ferme roots in onze contreien.

En passant hebben we ’t geluk nog ne levende BG tegen te komen, Mijnheer Albert Brysse (geboren aan de Muide in 1915 en expert voor ’t Lam Gods). En daar houdt het niet bij op – we hebben Mevrouw Monique Dhaenens mee op tournee – al jaren fan van de gidsenbond en een uitstekend souffleuse.

Hoewel ‘den Bond’ al jaren gratis en voor niks rondleidingen geeft in de Feesten, zijn er dit jaar voor het eerst betalende wandelingen – zo populair dat ze mensen moeten refuseren. Maar ik heb al geïnformeerd en ze herhalen Gent in ’t Gents zeker in ’t najaar, nog die chance - want ’t es echt de moeite.

Wete gij bijvoorbeeld dat er in de Kortedagsteeg een 14e eeuwse kapel zit verstopt in een modezaak?
Of hebt ge ooit al eens op ’t hoekske van de Koestraat omhooggekeken naar de portretten van Jan en Hubert Van Eyck? ’t Lam Gods zou op dat hoekske geschilderd zijn omdat ge de toren van de kapel ziet door een vensterke op ’t schilderij. ’t Is maar hoe ge ’t bekijkt.

Op de Kouter maken we kennis met Toontje Verstuyft, diene mens stond daar al mé blommekes te leuren in 1772. Goe gezien van dat ventje. De blommenmarkt is nog altijd een groot succes en op de eerste zondag van de Gentse Feesten is ’t nog altijd grote prijsuitreiking om diene mens te herdenken.

We slenteren tot aan de Kalandeberg en staan efkes stil bij ’t feit dat de wijze man van Gent daar laffelijk aan zijn einde kwam.
Is ’t lang geleden dat ge ne keer in de Volderstraat gepasseerd zijt? Pakt eu kodakske mé, want den Aula en de gevel van ’t oud Jezuïetencollege zijn alletwee wrie schuun opgekuist.

En als ge wilt weten hoe de in 1860 afgebroken Dominikanerkerk van ’t Pand eruit zag? Er staat naar 't schijnt een exacte kopie in St-Lambrechts-Woluwe.

We storten ons in volle feestgewoel, via de Graslei naar de Jan Breydelstraat en ’t Gravensteen, en Guy schudt de ene anekdote na de andere uit de mouwen – gekruide geschiedenis noemen ze dat.

Om dorst van te krijgen - nog een chance dat de Barge daar zo schoon ligt te dobberen op de Kraanlei.

Geef ons nog nen tournee!


Nog meer Wandeltips op Annonskes.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio