Vroege vogels volgen vuilkar

Propere Feesten met Ivago

Propere Feesten met Ivago

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Het is een Gentse Feestentraditie die al van voor Ivago dateert: de ochtendwandeling met de ophaaldiensten, gevolgd door Middeleeuws ontbijt in het MIAT.

Je moet er wel als de meeuwen bij zijn.
De wandeling is zodanig populair dat ze telkens binnen de kortste keren volzet is.
En ’t is niet dat het aan plaatsen ontbreekt. Er stonden om 6u45 zo’n 150 gegadigden aan het stadhuis te wachten.
Terwijl ze de stoet met aankomende ophaalwagens lieten defileren, werd er vanuit het publiek duchtig gezwaaid - naar familie of kennissen, wellicht. Bij navraag blijkt dat velen dit social event inderdaad jaarlijks meepikken.Koen Van Caimere, communicatieverantwoordelijke bij Ivago, leidt alles in goede banen en zorgt ervoor dat de massa over zeven gidsen verdeeld wordt. Planning is alles. Daarom wordt er ook dagelijks dienstoverstijgend maar gemoedelijk overlegd op het stadhuis.

Er komt aan de dagelijkse feestenopkuis een ploeg van zo’n 65 man te pas – vrouwen zijn hier nog in de minderheid, hoewel er steeds meer meisjes bij de jobstudenten opduiken. Dat legertje van 27 tijdelijke krachten op stadsbudget zorgt voor propere pleinen. Samen met de pleinorganisatoren houden zij een oogje in ’t vuil en vergemakkelijken de selectieve ophalingen.

In de week voor de Feesten worden in de feestzone 355 extra afvalkorven aan de bestaande 500 aluminiumtonnen toegevoegd. Je kan ze in het donker met je zaklamp vinden, want er wappert bovenaan een fluorescerend vlagje.
In praktijk blijkt echter dat eens het donker wordt , het meeste vuil gewoon op de grond belandt.

Dat wordt ’s morgens grotendeels machinaal opgekuist, terwijl baaskes met borstels de ontsnappers op ’t goede pad brengen.
Een indrukwekkende grote veegmachine toont vijf middelgrote exemplaren hoe het moet. Met hun grote, gele borstels waren ze vorig jaar goed voor 131.040 kg.

Op plaatsen waar de wagens niet kunnen komen omdat het beton nog te vers is of de noodbedekking in het gedrang komt, worden dit jaar zes extra ambachtelijke krachten ingezet. Gewapend met bladblazers doen die nogal wat opwaaien. Er is er maar éne bij die zuigt.

Met diverse slogans als ‘Hier mikken – plastic flessen en blikken’, ‘Geen protest – hier moet de rest’ slaagt men er sinds een vijftal jaar in steeds strenger te selecteren. Dit gebeurt via glasbollen, bekerbakken en enkel in het Baudelopark tref je rechtstaande drankorgels.

Van de 591,2 ton die de feesten vorig jaar opleverden, werd 93,1 netjes gesorteerd. In totaal werden 1.660 kg bekertjes gerecycleerd, wat ongeveer overeen komt met de inhoud van eenzelfde aantal vaten bier.
Er vloeit nogal wat op de Feesten!
Een sproeiwagen is dan ook geen overbodige luxe. De tank wordt gevuld met 5000 liter gezuiverd Scheldewater en pakweg vijftig liter bleekwater.
Bij Ivago zijn ze altijd blij als het ’s nachts eens regent – dat scheelt hopen stof, bergen afval en liters nierfiltraat.

Al die mannen zien werken, daar krijgt een mens honger van. Schitterend idee om deze wandeling af te ronden met een middeleeuws ontbijt. Gelukkig slaat die term veleer op het stenen vaatwerk en de kostuums van de mensen van het MIAT, danwel op de grote hoeveelheden roggebrood, uufvlakke, hesp en eieren.

Na zo’n overvloedig ontbijt met koele trappist kunnen we de Feesten weer stevig starten.

Schoon Gent - en ik vrie content!

 

Voor een volgende editie van de wandeling moet u tot volgend jaar wachten – maar een middeleeuws ontbijt in het MIAT staat nog op het museumprogramma . Nog meer dagtips op Annonskes.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio