Krak in Kapellekestochten

Wandelen langs religieus erfgoed met Nicole Lehoucq

Wandelen langs religieus erfgoed met Nicole Lehoucq

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Gent hangt en staat er vol mee. Tal van Mariabeelden en wel 100 kapellekes. In het Sint-Pietersdorp zijn het dit keer niet de studenten die op tocht gaan.

U moet beslist eens op stap met stadsgids Nicole Lehoucq, auteur van een thesis over gekroonde Mariabeelden.
Als schrijvende kracht achter de vereniging Kapel en Beeld neemt zij u graag mee langs Gentse wegen.

Vermits ze connecties heeft in hoge regionen, krijgen we heel uitzonderlijk toegang tot de collegekapel van Sint-Barbara. U en ik zouden op onze blote knieën mogen smeken, maar normaal komt een doorsneeziel daar niet in.

Achter het altaar bevindt zich een zeer indrukwekkend beeld van wel 2,7 meter hoog, uit vlekkeloze carraramarmer gehouwen.
Het was een bestelling van een illustere Gentse dame, mevrouw d’Hane-Steenhuyze - née de Potter de Comines - die er haar plaats in de hemel mee verzekerde. Ze schonk het in 1846 aan de Jezuïeten in de Posteernestraat.

Dat een pauselijke nuntius op 9 mei 1860 helemaal naar Gent kwam om het beeld plechtig te kronen, bewijst dat ‘Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen’ hoog werd ingeschat.
Bij de verhuis van het 3 ton wegende beeld naar de collegekapel in 1956 zal ook menig schietgebedje te pas zijn gekomen.

Voor de vijftigste verjaardag van de kroning componeerde men een lied dat bekend werd in heel Vlaanderen. De aanvang van de tweede strofe ‘Waar men gaat langs Vlaamse wegen..’ werd deel van de Vlaamse volkscultuur.Gent is vandaag nog een honderdtal Mariakapelletjes rijk - vaak op plaatsen waar vroeger beluiken stonden. Tijdens de grote cholera-epidemie van 1866 stierf 1 Gentenaar op 45 aan de ziekte. Velen zochten hun troost bij Maria. Men schat dat er in 1880 ongeveer 400 kapelletjes dienst deden.

Als tweede verrassing loodst Nicole ons binnen in Kapelletje Schreiboom. Daar hangen wel zeventig 18e eeuwse schilderijen van kinderen in de meest aandoenlijke poses en klederdrachten. Hun ouders hoopten door hun kroost aan Maria op te dragen dat zij voor genezing van hun kind zou zorgen.
Een 35-tal portretten kon aan vooraanstaande Gentse families worden toegewezen dankzij de mee afgebeelde wapenschilden.

We eindigen groots, in de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk, onder de imposante koepel, bij het prachtige albasten beeldje van Onze-Lieve-Vrouw ter Rive.


Een gezegende wandeling, waarbij ik meer dan een kaarske heb opgestoken!

 

Wie interesse heeft voor de wandelingen van Kapel en Beeld kan dit mailen naar Nicole Lehoucq 
U kan meteen informeren naar hun driemaandelijks tijdschrift rond religieus erfgoed.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio