Place Maalteparc

André Cruyt zingt George Brassens

André Cruyt zingt George Brassens

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Ging u vroeger ook in het Maaltepark spelen? Kleine kinderen en honden schijnen dit mooie parkje het meest te waarderen. Grote kinderen kennen het vooral als decor voor memorabele trouwfoto’s.

Dankzij initiatieven als ParkArtistica komt dit prachtige stukje Gent opnieuw bij een breder publiek in de belangstelling. Geen kat echter die zich druk maakt over de historiek van het domein.

Het kasteel staat er nochtans al van medio achttiende eeuw. En een zekere mijnheer Joseph de Ferraris die rond die tijd niets liever deed dan kaartjes tekenen, noemde het domein ‘De Blauwe Poorte’.

Geheel naar de mode uit die tijd, kocht katoenbaron Ferdinand Lousbergs het kasteel in 1838 om het om te bouwen tot ‘Une Maison de Plaisance’- een buitenverblijfje als hij het plebs, het fabrieksstof en zijn stadspaleis in de Keizer Karelstraat wou ontvluchten.

Daarna kwam ‘Château Maaltebrugge’ tot 1940 in handen van de familie de Hemptinne. Pas in 1955 kocht Gent het optrekje en kon de Groendienst het park zijn huidige vorm geven.

Schitterend decor dus - op een zondagse middag - voor een optreden à la Gentse Feesten, Place Musette. Daar op het Beverhoutpleintje heb ik André een aantal jaar geleden voor het eerst weten optreden – en het was liefde op het eerste gehoor.

André Cruyt, geboren Gentenaar, kruipt meesterlijk in de huid van George Brassens, Frans filosoof par excellence. Met pretoogjes legt hij je de finesses van elke guitige liedjestekst uit, zodat je er tien keer meer plezier aan beleeft.

Zijn vertolking doet je trouwens zodanig aan Brassens denken dat ik iemand hoorde zeggen: ‘Als je je ogen dicht doet, is het net echt.’Samen met dochter Cathy Cruyt (dwarsfluit) en schoonzoon Sid Gautama (gitaar) brengt André een kleine selectie, waaronder ‘Chanson pour l’Auvergnat’ en ‘l’Orage’.

Brassens schreef immers honderden liedjes. Daarbij gaf deze provocerende poëet steeds blijk van breeddenkendheid en van de waarde die hij aan vriendschap hechtte - getuige ‘Les copains d’abord’.

Kenner André - die zich al 30 jaar in Brassens verdiept - heeft zelf twee favorieten: ‘La non-demande en mariage’ en ‘Saturne’.

Na afloop van het optreden bevestigt het trio mij dat ze maar wat graag volgend jaar opnieuw van de partij zouden zijn.

Jongens, j’ai rendez-vous avec vous!

 

Wie interesse heeft in een Brassensoptreden kan André Cruyt steeds mailen.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio