Ghent Authentic zal Nie Pleuje

Ghent Authentic zal Nie Pleuje

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Kristel Vereecken staat aan het hoofd van de nieuwste telg van gidsorganisaties in Gent. Ghent Authentic ging in oktober 2010 van start met een team enthousiastelingen die een carrière in het bedrijfsleven met het beroep van stadsgids combineren.

Het gaat hen vooral om de persoonlijk noot en interactie via gepersonaliseerde stadsbezoeken. Door kleinschalig en op maat te werken, kunnen ze hun gasten zodanig ontvangen dat die zich in Gent een beetje thuis gaan voelen.

Kristel begon haar Gentse Feestentoer ‘Nie pleuje’ dan ook met de mededeling dat ze hier geen one woman show ging opvoeren, maar dat iedereen actief aan de rondleiding mocht deelnemen. Aangezien bijna alle deelnemers uit Gent afkomstig waren, konden ze ook daadwerkelijk een woordje meeklappen en ontstond al vlug een groepsgevoel.

Gentenaars doen hun reputatie van Bourgondische rebellen graag eer aan. Op deze rondleiding leert u een aantal prominente dwarsliggers kennen en worden een aantal historische protesten belicht.
Hippolyte Metdepenningen mag de spits afbijten. Hij kreeg een standbeeld van zijn vrijmetselaarsvrienden, maar in het begin van zijn juridische loopbaan mocht hij een maand brommen wegens smaad aan de magistratuur.

Aan het Dominicanenklooster ontdekt u het verhaal van de Gentse Calvinisten en op de Sint-Michielsbrug hoort u hoe riskant het is om in Gent ingrijpende werken uit te voeren. De stukjes uit de krant van toen zijn weer helemaal actueel.Kent u de reden van de bezetting van het Gravensteen? Herinnert u zich het Pandinistisch Verblijvingsfront? Kristel doet haar verhaal op de meest pittoreske plaatsjes van Gent.

En dan is er natuurlijk onze haat/liefde-verhouding met Keizer Karel. Die wordt van alle kanten bekeken tijdens een rondje Stroppendrager.

We eindigen op de Vrijdagmarkt - een plein dat vele protesten aanhoorde - met een toepasselijk Gents gedichtje: 'Nie pleuje'

Oas ge nie kunt vliegen, luupt
Oas ge nie kunt luupen, goat
Oas ge nie kunt goan, kruipt
Moar blijft nuut nie stillestoan
Altijd noar omhuuge goan!
Oas ge nie kunt lachen, glimlacht
Oas ge nie kunt glimlachen, zij toch blije
Oas ge nie blije kunt zijn, zij toens kontent
Moar nuut nie opgeven
En altijd gaze geven!
(ne Genteneir)

Wie de stoute kantjes van Gent wil leren kennen, kan tijdens de Feesten 2012 elke voormiddag mee met de Nie Pleuje wandeling. Voor wie van actuele kunst houdt, is er in de namiddag Double Track. Inschrijven kan via bovenstaande links of bel Uitbureau op 09 233 77 88.
Neem zeker eens een kijkje op Ghent Authentic en wordt fan op FaceBook.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio