Frank Liefooghe en de Sint-Michielskerk

Frank Liefooghe en de Sint-Michielskerk

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - De Sint-Michielskerk is met haar vele kunstschatten een prachtig en waardig decor voor de werken van kunstenaar Frank Liefooghe die er momenteel exposeert.

Op de plek waar de kerk nu staat, stond in de 12e eeuw - en mogelijk zelfs iets vroeger - een kapel aan de heilige Sint Michiel gewijd. Al vlug bleek die te klein voor de groeiende parochie en werd er bijgebouwd tot men in een kerk kon preken.
Enkele beelden uit de 14e eeuw overleefden de beeldenstorm en de orgels die er klonken, bleven gespaard omdat men de vandalen een schuimende pint aanbood als afleidingsmanoeuver.
In de loop van de tijd vorderden de bouwwerken naargelang de financiën het toelieten. Het geld kwam nu eens van giften, een grote loterij en zelfs een taks van een stuiver per zak verkocht graan deed drie jaar lang een duit in ’t zakje.

De Sint-Michielskerk is er zo ééntje waarvan de toren het meest besproken onderdeel vormt.
Diverse ontwerpen werden ingediend. Lieven Cruyl, een rasechte Gentenaar, wou in 1662 "de hoogste en schoonste toren van het land" optrekken tot maar liefst 470 Gentse Voet ofte 134 meter. Schoenmaat 43 was in de 17e eeuw blijkbaar populair.

Uiteindelijk bleef het stompje op 24m steken. Waarschijnlijk een geluk bij een ongeluk, want hoewel de geldstroom opgedroogd was, bleef het in de grond wellicht te vochtig om een groter gewicht overeind te houden. Het Lichtfestival van 2011 inspireerde nog een leuke waaier aan virtuele voorstellen.

De Franse bezetter sloopte de kerk om tot Tempel van de Rede en liet daartoe onredelijk veel katholieke kapellen, portalen en kunstwerken verdwijnen. Vanaf 1824 ging men aan de slag om al die schade te herstellen, waarbij architect Modest de Noyette een voorzet gaf van een restauratielitanie die tot de jaren '80 duurde.


Voor de kerk ligt een mooi aangelegd plein, waar u op zondag kip, kaas en kruiden koopt. Maar de reden waarom u daar geen bebouwing aantreft, is omdat de kerkfabriek die voorwaarde stipuleerde toen ze in 1785 dit gebied aan de stad verkocht – uit eerbied voor de honderden doden die daar begraven liggen.

Het loont echt de moeite om op schattenjacht te gaan in deze uitzonderlijke kerk, waarvan de schilderijen zeker wat extra aandacht kunnen gebruiken. De medewerkers van het Onthaal helpen u met plezier op uw ontdekkingstocht.

En als u in augustus of september de tijd vindt, krijgt u er een bonus bovenop: een keur aan kunst van Frank Liefooghe.
Deze geëngageerde globetrotter met vaste stek in Gent is allerminst aan zijn proefstuk toe en hield in 2011 al een gelijkaardige tentoonstelling in de Sint-Baafskathedraal.
Zijn kunstenaarsbrein is trouwens al volop bezig met een volgend hoopgevend milieuproject.
U zal hem in het oog moeten houden!

Frank Liefooghe : nog tot 29 september 2012 te zien in de Sint-Michielskerk, elke middag (behalve op zondag) van 14 tot 17u.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio