Straffe Madammen in het Gentse Justitiepaleis: Parket Magistraal

Straffe Madammen in het Gentse Justitiepaleis: Parket Magistraal

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Kent u een Straffe Madam in uw buurt? Toen Els De Deken van de Standaard Boekhandel mij een uitnodiging toestopte voor een bijeenkomst van allemaal Straffe Madammen in het Justitiepaleis, was ik meteen geboeid.

Straffe Madammen hebben maandelijkse lunchbijeenkomsten waarop straffe collega’s elkaar vertellen over hun wedervaren. Zo was vorige maand rector Anne De Paepe aan het woord.
En dit keer stapten de dames af in het Gentse Justitiepaleis voor een boeiend betoog over de meestal miskende magistratuur.

Onbekend maakt onbemind. Daarom kreeg schrijfster Melanie De Vrieze ook meteen de volle medewerking van de Gentse procureur Johan Sabbe om een viertal van zijn vrouwelijke parketmagistraten op de voet te volgen: An Schoonjans, Bernadette Baeyens, Caroline Dewitte en Ilse Vandenbroucke.

Het werd een openbaring. En er kwam een prachtig boek van: Parket Magistraal.
In tegenstelling tot een juridische tekst, leest dit ervaringsrelaas vol bekentenissen als een spannende crimi. Melanie is immers niet aan haar proefstuk toe. Ze weet je te intrigeren door gekende Gentse gerechtszaken als voorbeeld te nemen. Ze schetst perfect hoe deze vier multitaskende moeders kordaat zware beslissingen moeten nemen en meer stress dan normaal weten te verwerken. Justitia liet in haar hart kijken.

Op de lunch stelde Melanie haar Vier Vrouwen Justitia enkele pertinente vragen over hun carriére, waarop deze gepassioneerde gerechtsdienaars met veel verve en hartstocht antwoordden.

Je moét wel over een pak enthousiasme en overtuiging beschikken om voor de magistratuur te kiezen, want je hebt geen uren, geen off switch, geen morele bijstand, geen statuut.
Waar advocaten het opnemen voor hun individuele cliënten, hebben parketmagistraten het goed van de hele maatschappij voor ogen. Ze werken daartoe nauw samen met diverse politie- en gerechtsdiensten. Die bellen hen geregeld uit bed.

Eens ze een zaak in tanden krijgen, bijten de dames zich vast als pitbulls. Vroeg of laat krijgen ze resultaat. Dat ze intussen door beroepsgeheim gebonden zijn, maakt het vaak emotioneel zwaar. En dan is het maar goed dat je deel uitmaakt van een ijzersterk team, dat elkaar begrijpt en steunt.
Als je geconfronteerd wordt met keiharde feiten als mishandelde kinderen of verbrande lijken, moet je over een degelijk vangnet beschikken om je menselijkheid te bewaren zonder aan alle ellende tenonder te gaan. TV-series kunnen vaak niet aan de realiteit tippen.

De impact van een misdaad valt niet te onderschatten, maar dat raakt jonge daders de kleren niet (meer). Tegenwoordig vertonen criminelen dikwijls een hallucinant gebrek aan normbesef.

De zaken die magistraten onder hun hoede nemen, lopen dikwijls over de jaren heen. Zo is Caroline diegene die nog steeds alle sporen rond de diefstal van de ‘Rechtvaardige Rechters’ nagaat. Ze heeft waarschijnlijk levenslang gekregen.

We zijn een flink eind gevorderd sinds de eerste advocate in 1922 een toga mocht aantrekken. Vandaag kiezen vooral vrouwen voor studies in ‘de rechten’ en ook in de Gentse magistratuur zet die trend zich door. ‘Parket Magistraal’ kan alleen maar inspirerend werken.

Straffe Madammen zitten overal – maar zeker bij de staande magistratuur!
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio