Schattige Smerige Schuddesteegjes in Gent

Schattige Smerige Schuddesteegjes in Gent

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Eén van de meest charmante elementen van het Gentse stratenpatroon zijn de steegjes. Vandaag dienen ze dikwijls om te storten of te stroelen. Vroeger gebruikte men ze ook om te schudden.

In een middeleeuwse stad met grotendeels houten huizen had het zo zijn voordelen als er smalle straatjes tussen de woningen vrij bleven. Zo konden Leie en Schelde terug naar huis keren na een overstroming bij springtij en bij brand werd voorkomen dat het vuur van het ene huis op het andere oversloeg.

Dergelijke steegjes hadden vaak ronkende namen en een kwalijke reputatie: Toveressesteeg, Vuilsteeg, Bennesteeg, Donkersteeg, Kortedagsteeg, Duivelsteeg, Zeugsteeg.

Sommige werden in een later stadium omgedoopt tot ‘straten’ omdat dat beter was voor het prestige van de buurt en het chiquer stond op je adreskaartje.

Maar sommige namen blijven mysterieus. Net als veel andere steden met een middeleeuwse inslag, heeft Gent bijvoorbeeld ook Schuddevee(t)- en Schuddevisstraatjes.

In het Schuddevisstraatje op de Groentenmarkt kan u halverwege afslaan voor een Dreupel bij Pol, de Schuddeveestraat zit aan de Graslei verscholen en de Koutersteeg werd oorspronkelijk Schuddeveestraetjen genoemd. Ook aan de Vrijdagmarkt en langs de Veldstraat vond men vroeger dergelijke benamingen.

Omdat de oorsprong van straatoude straatnamen in middeleeuwse mist is gehuld, vindt men de gekste verklaringen. Het zou volgens sommige bronnen gaan om steegjes waarin het vee beschutting vond. In de Franse tijd werden ze zelfs in adressenlijsten opgenomen als ‘rue de l’ abri-bétail’.

Afgezien van het feit dat er in schuddevee- en schuddevissteegjes maar ternauwernood plaats is voor pakweg vijf koebeesten, moeten uw mondhoeken toch omhoog krullen als u zich de scholen vis voorstelt, die er hun toevlucht zouden zoeken.

Opvallend is dat schudsteegjes zich vaak in de buurt van een middeleeuwse haven situeerden en in andere stadsgedeelten waar zich beruchte badstoven bevonden. Als brave burger liep u daar inderdaad het risico uitgeschud te worden.

Wat voor een vee werd er dan precies geschud?
De vede (ook ve of veken) is een oud woord voor het mannelijke lid, de roede.
In boeken van middeleeuwse chirurgijnen als Jan Yperman vinden we deze termen terug bij de behandeling van een venijnige aandoening als ‘gaten in den roeden der veden’ (gevoelige leden van de bevolking voelen zich mogelijks slapjes na het lezen van deze link).

Steegjes waren een mannenzaak, dat staat als een paal boven water. In de loop de tijden werd schuddeveetstraat tot schuddeveestraat en werd veestraat tot visstraat verbasterd. In Veurne werd het Schuddeveetstraatje in 1456 zelfs tot Bordeelstraatje omgedoopt.
Daar werd blijkbaar stief veel geschud.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio