Korfbalclub Floriant promoveert naar de hoogste klasse veldkorfbal.

Korfbalclub Floriant promoveert naar de hoogste klasse veldkorfbal.

Na een spannende finale was het feest bij Floriant groot. Foto: if

Merelbeke - Korfbalclub Floriant werd zondag reekswinnaar in tweede klasse A en promoveert naar de eerste klasse na een verdiende uitoverwinning tegen Ago Aalst. Het duel van de twee Oost-Vlaamse korfbalclubs was een bloedstollende finale van een bewogen veldcompetitie waarbij door een aantal omstandigheden het doelpuntensaldo beslissend werd voor de titel.

Floriant had al eerder zekerheid over de promotie kunnen hebben. Niet het sportieve maar forfaits zorgden er echter voor dat ook Leuven in de running bleef voor de titelstrijd.

Eerst zorgde het forfait van KCBJ uit Betekom ervoor dat Floriant zijn positief doelsaldo zag slinken. Daarna liep de derde club die nog in de running was voor de titel in de 2de klasse A, Technico uit Turnhout, een fortfait nederlaag op tegen Leuven. Deze nederlaag was een gevolg van een logistieke fout met betrekking tot de scheidsrechters accommodatie en zorgde ervoor dat Leuven automatisch op gelijke hoogte bleef met Floriant.

De beslissende wedstrijden van de laatste competitiedag op 6 mei dienden dan ook uitsluitsel te geven over wie als eerste zou eindigen in de reeks en dus zou promoveren naar eerste klasse: Floriant speelde uit tegen Ago Aalst en Leuven thuis tegen Joki uit Itegem. Joki was al zeker van de degradatie naar 3de klasse en Floriant wist dat Leuven heel wat doelpunten zou kunnen scoren tegen deze ploeg.

Onder een zwaarbewolkte, koude maar droge hemel startte de thuisploeg sterk en dwong Floriant tot achtervolgen. De Floriantdames Rebekka Van Caekenberghe, Stefanie en Valerie Versele en Veronique Naert hadden het niet gemakkelijk tegen een snelle en doelzekere tegenstander en ook de heren Tom Coppens, Steve Wasilijew, Bram Van Nevel en Tom Van Houdt hadden het niet onder de markt met hun tegenstrevers. Ondanks balverlies, een gemiste strafworp en een moeilijke verdediging wist Floriant in de eerste helft aan te klampen en het sterk spelende Ago Aalst tegen de rust bij te benen.

Bij de rust stond de stand op 8-8 en leek de hoop op promotie naar 1ste klasse ver weg, mede door het feit dat Leuven ondertussen gestaag een ruime voorsprong aan het uitbouwen was.

Na de rust keerde het tij voor de bezoekers en herpakte Floriant zich met aanvallender en geconcentreerder spel. Via het vlotte samenspel van Tom Van Houdt en Steve Wasilijew slaagde Floriant er al vlug in om twee doelpunten uit te lopen. Ook Tom Coppens en Bram Van Nevel speelden een sterke wedstrijd en slaagden erin om gaandeweg door de Aalsterse verdediging te breken. Voor Ago Aalst sloeg het noodlot toe toen een sterk spelende Frederik De Saeger met een ernstige knieblessure diende vervangen te worden.

Mede door het inbrengen van nieuwe krachten, Tom Buyens en Thomas Ledoux en de wetenschap dat het doelsaldo beslissend zou zijn, begon Floriant aan een duizelingwekkende remonte en slaagde het erin om in het laatste kwartier met 8 doepunten het verschil te maken. Eindstand: 16-24. En dit bleek uiteindelijk met 1 doelpunt meer dan Leuven voldoende om de kampioenstitel binnen te rijven.

Nadat het eerder dit jaar promotie naar de promoleague in de zaalcompetitie veilig stelde, promoveert Floriant nu ook in de veldcompetite naar eerste klasse. Dit resultaat is de bekroning van een sterk team en een nieuw succes voor trainer Cathy Coveliers Van Camp. De titel werd tot in de late uurtjes gevierd door de supporters.
Ook de jeugdploegen van korfbalclub Floriant zullen goed vertegenwoordigd zijn op de kampioenenhulde van de gemeente. Eindigden als eerste in hun reeks: de A junioren zowel in de zaal als in de eindronde veld, de B junioren in de eindronde veld, de A scholieren in de eindronde veld en de B scholieren zowel in de zaal als in de eindronde veld. De toekomst is verzekerd!

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio