Korfbalclub Floriant grijpt net naast de kampioenentitel in tweede nationale.

Korfbalclub Floriant  grijpt net naast de kampioenentitel in tweede nationale.

De ploeg, hier nog eens netjes op een rij. Foto: if

Merelbeke - Korfbalclub Floriant uit Merelbeke heeft het zondag, 27 mei, net niet gehaald in de kampioenen titelwedstrijd tegen Catba uit Deurne in het zaalkorfbal. Het verloor met 13-12 op de kunstgrasvelden van korfbalclub Boekenberg na een thriller van een wedstrijd, die voornamelijk na de rust openbarstte. Het 8-tal van Floriant bestond uit de dames Rebekka Van Caekenberghe, Valerie Versele, Stephanie Versele en Julie De Coninck en de heren Steve Wasilijew, Tom Van Houdt, Bram Van Nevel (in de tweede helft gewisseld voor Tom Buyens) en Tom Coppens. Wij kregen hierover een uitgebreid verslag van korfbalfanaat en gelegenheidsblogger Patrick Coppens.

Catba begon sterk aan de wedstrijd en liep drie punten uit voor Floriant kon reageren. Catba domineerde in de lucht en creëerde talrijke doelkansen die het ook benutte. Onder een loden zon trachtte Floriant aan te klampen en kwam het geleidelijk beter in de wedstrijd. Toch moest het met 9-4 cijfers de rust in.

De wedstrijd leek beslecht, maar na de rust kantelde de wedstrijd. Een strijdvaardig Floriant kreeg gaandeweg overwicht en belette Catba verder uit te lopen. Door de sterkere Floriant defensie leed de tegenstander vaker balverlies, werd zijn samenspel stroever en kon Catba nagenoeg geen doelkansen meer creëren. Floriant daarentegen combineerde vlot en kwam bij wijlen vinnig uit de hoek. Dit loonde en Floriant begon beetje bij beetje de achterstand in te lopen. Met nog vijf minuten te spelen kwam Floriant op gelijke hoogte: 12-12. Beide ploegen streden verbeten voor de eindzege tot een minuut voor het einde een sterk betwiste strafworp in het voordeel van Catba de overwinning beslechtte: 13-12 als eindstand en Catba kampioen in tweede klasse.

Trainer Cathy Coveliers was erg teleurgesteld, maar niet over de prestatie van haar ploeg: “Ik ben erg trost op mijn spelers. Ze hebben laten zien dat ze kunnen vechten ook wanneer de wedstrijd al gespeeld leek. Het is jammer dat het eindresultaat afhing van een betwiste strafworp en dit ons de kampioenentitel koste. Maar ik ben sowieso tevreden met wat ons team zowel in de zaalcompetitie als op het veld heeft bereikt.”
Korfbalclub Floriant kan terugkijken op een geslaagd seizoen. Eerder dit jaar verzekerde de ploeg de promotie naar de promoleague in de zaalcompetitie en door als eerste te eindigen in hun reeks was ook al de promotie naar eerste klasse op het veld veiliggesteld.
“Wij zien met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet.”, stelt Rita Breydels, sinds jaar en dag de bezielde voorzitster van de Merelbeekse club. “ Floriant is zonder meer de revelatie van de Oost-Vlaamse korfbalclubs. Wat de ploeg vandaag heeft laten zien, in het bijzonder na de rust, was een streling voor het oog. We hebben dan misschien net naast de titel gegrepen, maar volgend jaar spelen we zowel in de zaal als op het veld in een hogere klasse. Dit is een prachtig resultaat en ik wil dan ook de ploeg, de trainer, de sponsors en de supporters van harte danken voor wat we dit jaar samen hebben bereikt.”

Korfbalclub Floriant werkt ook aan de toekomst door een actieve jeugdwerking. En met resultaat: Ook bij de jeugd zijn verscheidene teams als eerste geëindigd in hun reeks. Dit is het geval bij de junioren (16-18j) en de scholieren (13-16j) waar zowel de A en de B ploegen reekswinnaar werden. Ze worden dan ook gehuldigd op de kampioenenviering van de gemeente Merelbeke op zondag 3 juni.
“Onze jeugdspelers zijn onze toekomst,” legt de jeugdvoorzitster Veerle Ongenae uit. “We initiëren kinderen spelenderwijs met korfbal vanaf de leeftijd van 5-6 jaar. Onze trainers zijn ervaren en worden speciaal opgeleid. Voor de kinderen is dit vaak het leukste moment van de week: samen met vriendjes en vriendinnetjes trainen en op zaterdag naar de wedstrijd. Zo groeit er een hechte band tussen de spelers die blijft bestaan ook wanneer ze als volwaardige spelers in onze eerste ploeg spelen. Wij zien Floriant als een familie waar iedereen, zowel kinderen als ouders thuis zijn. En dit komt uiteraard de club ten goede.”
 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio