nieuwe plannen nefast voor natuurbeheer

Natuurpunt onthult bord 'Red de Snoekengracht'

Boutersem - De Vlaamse overheid wil de aankoop en het beheer van natuurgebieden drastisch hervormen. Kleine natuurgebieden zullen hun statuut van 'natuurreservaat' kwijtspelen en aankoop of uitbreiding van bestaande gebieden komt in gevaar, vindt de natuurvereniging. Ook het beheer van de Snoekengracht wordt moeilijker en daarom heeft Natuurpunt aan de ingang van het reservaat een groot bord geplaatst met de niet mis te verstane boodschap: 'Red de Snoekengracht, Joke, voor het te laat is.'

Voorlopig zijn het nog maar plannen, maar de natuurbewegingen zijn er niet gerust op: het nieuwe decreet voorziet immers in een heel nieuwe financiering voor de aankoop en het beheer van natuurgebieden. Veel bestaande natuurgebieden dreigen hierdoor hun erkenning als natuurreservaat verliezen. Natuurpunt vreest dat hierdoor het beheer onbetaalbaar wordt en op termijn de natuurgebieden verloren zullen gaan.

'Natuurpunt wil de uitbouw van reservaten op vrijwillige basis en het beheer en de inrichting voor biodiversiteit en natuurbeleving van deze gebieden kunnen verderzetten. We willen deze gebieden kunnen beheren voor biodiversiteit maar ook naar toegankelijkheid en natuurbeleving en ook in de toekomst nog nieuwe projecten hier rond kunnen opzetten', zegt Hugo Abts, voorzitter van Natuurpunt Oost-Brabant. De nieuwe plannen zijn daarom onaanvaardbaar voor de natuurbeweging, vindt hij,  want ze betekenen het einde van een belangrijkste succesverhaal van natuurversterking door vrijwillige inzet in de verschillenden gemeenten en buurten. Natuurpunt vindt dit bijzonder jammer omdat de grote plannen van de overheid in het verleden allemaal weinig tot geen succes gekend hebben. Abts verwijst hierbij naar de Groene Hoofdstructuur, het Vlaams Ecologisch Netwerk en de opeenvolgende gewestplannen.

Abts, en met hem heel de natuurbeweging hoopt dat bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) oor heeft naar hun argumenten en de plannen nog laat bijsturen. Om hun eis kracht bij te zetten, onthulde Natuurpunt Oost-Brabant afgelopen weekend een bord met de boodschap 'Red de Snoekengracht' aan de ingang van het reservaat, dat vooral gekend is om zijn orchideeën.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio