alom geprezen voor zijn inzet voor de sportclubs

Francis Tuerlinckx: Afscheid van een monument

© Benny Bielen

Op oudejaarsavond is Francis Tuerlinckx onverwacht overleden. 'Franske' was gekend als voorzitter van wieler- en wandelclub Boutersem Sportief, maar was ook een gerespecteerd gewezen bestuurslid van de Sportraad. Maar bovenal was Francis een aangename man, voor wie geen vraag te veel was en die zich altijd is blijven inzetten voor sportief Boutersem. Op het laatste Sportgala in mei 2015 werd hij om zijn jarenlange inzet nog gehuldigd als "Vrijwilliger van de Sport", een onderscheiding die je maar een keer kan krijgen.

Benny Bielen

Francis Tuerlinckx werd op 4 april 1944 geboren in Rillaar. Maar sinds jaar en dag woonde hij, samen met zijn vrouw Marie-Louise, in Boutersem. Wie Francis zei - of beter: Frans(ke) -, zei Boutersem Sportief. Hij was de stichter en voorzitter van de wandel- en wielerclub, die telkens weer heel veel mensen naar Boutersem wist te lokken bij elk evenement.

Schepen van Sport Gunther Janssens (SP.A) heeft alleen maar lovende woorden voor de overledene: "Francis was een gewaardeerd lid van de sportraad en een momument voor de sportgemeenschap in Boutersem. Nog maar enkele maanden geleden werd hij op het sportgala gehuldigd voor zijn inzet als vrijwilliger en bezieler van de wandel- en fietsclubs 'Boutersem Sportief'. Hij heeft zich actief ingezet voor de gemeenschap en het sporten in onze regio. Zo organiseerde hij, jaar in jaar uit, vele wandelingen in Boutersem. Hij bracht daarmee enorm veel mensen in beweging. Hij slaagde er tevens in om de Vlaams-Brabantse wandeldag met succes naar Boutersem te brengen. Los van zijn inzet voor de sport was hij ook een erg graag gezien mens die steeds paraat stond om anderen te helpen." De schepen kijkt dan ook met veel dankbaarheid terug op al hetgeen Tuerlinckx voor de sportgemeenschap in Boutersem betekend heeft.

Kris Wuyts, voorzitter van de Sportraad, herinnert zich Tuerlinckx van toen hij als voorzitter van de Jeugdraad ook in de Sportraad werd verkozen: "Frans heeft mij daar in begin een beetje wegwijs gemaakt, ik als ondervoorzitter en hij als penningmeester. We konden geen betere hebben: hij was streng, maar correct. Iedere cent moest juist ingeboekt zijn of hij was niet content. Als er iets logistiek moest gedaan worden voor de sportraad, kon je altijd op hem rekenen. Frans stond altijd klaar, hij was een icoon van de Boutersemse sport."

Maar misschien heeft gemeenteraadslid Yassine Semlali (SP.A) nog het best verwoord, wat er leeft in Boutersem, nu Francis er niet meer is: "Franske toch! Waarom?! Herinnert ge u nog die laatste keer dat we mekaar gezien hadden op de 1 jaar van de Time Out? Ge zat daar gezellig van een pintje te genieten met Bart Dusart. Herinnert ge u dan ook nog dat ge mij die mop vertelde van die jonge dokter en zijn alzheimer-patiënten? Man toch, wat een droge mop was me dat! Ik herinner mij die nog perfect! Of hoeveel keren we toe lagen van de lach voor de domste dingen des leven? Juist ja, uw zin om van het leven te genieten, dat maakte u! Net zoals uw sterke inzet voor de sportieven in Boutersem. Weet ge wat? Ge zult gemist worden, kameraad!"

De afscheidsplechtigheid voor Francis Tuerlinckx wordt op vrijdag 8 januari a.s. om 10.00h gehouden in de Sint-Hilariuskerk van Boutersem, gevolgd door de crematie.Aan zijn vrouw Marie-Louise, zijn kinderen Patrick en Chris en de rest van de familie, aan zijn vrienden en iedereen die Francis van ver of dichtbij gekend heeft: oprechte deelneming en veel sterkte in deze moeilijke periode. De talloze mooie herinneringen aan "Franske" zullen de pijn ongetwijfeld verzachten.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs