Boutersems snelheidsplan definitief goedgekeurd

Boutersems snelheidsplan definitief goedgekeurd

Foto: boutersem.be

Boutersem - Boutersem heeft voortaan zijn eigen snelheidsplan. Vijftig per uur wordt de norm, met veel zones 30 en slechts heel beperkte stroken met 70 km per uur. De Gemeenteraad van 22 december diende zich hierover uit te spreken en na een pittige discussie werd het plan uiteindelijk goedgekeurd.

Schepen van Mobiliteit Gunther Janssens (SP.A) lichtte het plan toe op de gemeenteraad: “We gingen in ons ontwerp uit van drie zones: 50 als norm, 30 in specifieke zones en 70 in zeer beperkte mate. De bevolking heeft massaal gereageerd en de meest opvallende reactie was dat de mensen niet alleen de snelheidsbeperkingen zien zitten, maar ook veel meer controles vragen.”

Het snelheidsplan verdeelt Boutersem in zones: 50 km per uur wordt de norm, een verlaging naar 30 in specifieke zones zoals de school- en sta­tionsomgeving, de Valkenberg, de Zavelstraat, Dorpsstraat en straten die zich niet lenen tot snel rijden. Voor de Leuvensesteenweg rekent de gemeente op het Vlaams Gewest om een snelheidsbeperking tot 50 km per uur door te voeren tussen de Aarschotsebaan in Boutersem en de Zavelstraat in Roosbeek. "Dit plan brengt duidelijkheid en consequentie in ons verkeersbeleid," voegde schepen Janssens er nog aan toe, "en dat we snoeien in de wildgroei aan verkeersborden is financieel ook nog leuk meegenomen."

Tom Van Vlierberghe (Groen) vond het plan een hele verbetering, maar ook een gemiste kans: “We hadden graag meer zones 30 gezien: dat verhoogt niet alleen de veiligheid van de zwakke weggebruikers, maar ontraadt ook het sluipverkeer.”

Fractieleider Günther Por­taels (Open VLD) schoot het hele plan af. De fractie betreurde het ontbreken van duidelijke onderzoeksresultaten om de keuzes te staven, van extra maatregelen om de snelheidsbeperkingen af te dwingen en van een leefbaarheidsstudie. Ten slotte hekelde Portaels het gebrek aan inspraak van de oppositie.

Bij de stemming steunden SP.A, CD&V en N-VA het voorstel, Groen onthield zich. De vier raadsleden van Open VLD stemden tegen. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio