Euroveiling neemt 2.520 zonnepanelen in gebruik

Euroveiling neemt 2.520 zonnepanelen in gebruik

Minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) huldigde de nieuwe installatie in Foto: dbb

Brussel - Euroveiling, een coöperatieve van siertelers, heeft vandaag het grootste park met zonnepanelen van Brussel in gebruik genomen.

 2.520 zonnepanelen liggen er in totaal op het tak van Euroveiling, dat gelegen is langs de Oorlogskruisenlaan in Neder-Over-Heembeek. Ze liggen verspreid over het dak en geven daarom niet meteen een indrukwekkende indruk, maar samen hebben ze wel de oppervlakte van een voetbalveld.

'De zonnecentrale bespaart Euroveiling op jaarbasis 30 procent van de stroomkosten. Zoone-energie is de beste oplossing voor bedrijven met grote dakoppervlaktes en koelinstallaties met een groot energieverbruik', zegt Alex Polfliet van het bedrijf Zero Emission Solutions. Dat had eerst een studie gemaakt naar de meest geschikte technologie om de energiekosten te doen dalen.

Brussels minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo), bevoegd voor Leefmilieu en Energie, deed bij de opening een oproep naar andere bedrijven om ook te investeren in zonnepanelen. 'Brussel heeft ambitie. Volgens onze ramingen kunnen er tegen 2020 120 voetbalvelden aan panelen worden geïnstalleerd op de Brusselse daken', zegt ze.

De gewestpremies voor fotovoltaïsche installaties zijn al een tijdje afgeschaft, om bovenmatige betoelaging te voorkomen. Maar via groenestroomcertificaten garandeert de hoofdstad wel een stabiel rentibiliteitsniveau, legt ze uit. 'Elk jaar bepalen wij hoeveel centificaten het volgende jaar zullen worden toegekend om de investeerder een snelle maar niet overdreven terugverdientijd te garanderen. Die terugverdientijd is vastgesteld op zeven jaar.'

Sinds 2010 werd geen enkele grote fotovoltaïsche installatie meer in dienst genomen in Brussel. Brugel, de regulator van de gas- en elektriciteitsmarkt, ontving in 2011 wel vijf dossiers voor zo'n installaties.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio