18 gaan de uitdaging aan

Jongeren maken een slippertje

Foto: Yassine Semlali

Boutersem - Onlangs organiseerde de jeugddienst een slipcursus voor jongeren. De Boutersemse jeugd kon die dag zijn rijvaardigheid wat bijschaven. Want meer verkeersveiligheid begint bij preventie, zeker bij hen die statistisch het vaakst bij weekendongevallen betrokken zijn.

Achttien jongeren vertrokken op 19 mei in de vroege ochtend naar een Nederlands oefencentrum. Nederlands inderdaad, omdat de rijvaardigheidscentra daar heel wat goedkoper zijn dan in België. 'In België betaal je vaak gemakkelijk €200 voor één lesdag terwijl dat in Nederland al vaak haalbaar is vanaf €50,' zegt Emilie Nijst, jeugdconsulente. 'Daarom besloten we dat eens over de grens uit te proberen met een beperkte groep jongeren.'

En die eerste editie verliep vrij vlot. Op het programma stond een slipcursus en een test met een ongevalsimulator. Zo leerden de jongeren hoe ze een noodstop moeten uitvoeren of hoe ze hun slippende auto terug onder controle kunnen krijgen. 'Veel mensen denken dat zoiets enkel bij roekeloze chauffeurs gebeurt, maar dat is fout,' zegt Yassine Semlali, gemeenteraadslid (SP.a). Iedereen kan de controle over zijn wagen verliezen, maar niet iedereen kan die wagen terug onder controle krijgen. Daarom zijn zulke cursussen een aanrader voor iedereen. 'Aangezien jongeren niet veel rij-ervaring hebben en nog te vaak betrokken worden bij weekendongevallen, vonden we het met de jeugddienst zeer nuttig zo’n oefendag te organiseren. Elke deelnemer betaalde maar €25, de rest legde de gemeente bij,'  vertelt Yassine nog. Als extraatje werd er ook geleerd hoe je uit een auto moet stappen die op zijn dak beland is. Ook hier zijn de eerste reflexen vaak verkeerd, zo bleek: je moet eerst met je voeten tegen het dak kracht uitoefenen om zeker niet op je hoofd te vallen. Ook hier was oefenen zeker geen overbodige luxe.

De dag werd afgesloten met de overhandiging van een trainingcertificaat. 'Dit certificaat laat hen toe goedkoper een verzekeringspolis af te sluiten. Want jongeren en goedkope autoverzekeringen gaan niet altijd samen,' besluit Emilie.

Vast staat dat er zeker een volgende editie komt, waarschijnlijk volgend jaar. Maar de ‘hoe’ en ‘waar’ zullen nog bestudeerd worden. Zo zal de volgende editie nog meer oefengericht zijn en liefst dichter bij huis plaatsvinden. Op voorwaarde dat het prijskaartje haalbaar is. Want niet ieder jongere heeft zomaar genoeg middelen om zijn rijvaardigheden bij te schaven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio