eerste project pikt in op groeiende vraag

Sociaal woningbouwproject in de Brugstraat: 10 huurwoningen zijn bijna klaar

10 huurwoningen naderen hun voltooiing Foto: Benny Bielen

Boutersem - Het gemeentebestuur heeft zijn eerste project van sociale woningbouw voorgesteld. Tien huurwoningen in de Brugstraat zijn bijna klaar.

'Zes jaar geleden kreeg ik als jonge kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen vaak dezelfde vraag voorgeschoteld: hoe kan ik betaalbaar blijven wonen in Boutersem? Met deze woorden opende schepen Gunther Janssens (SP.a), bevoegd voor woonbeleid en huisvesting, de voorstelling van het eerste sociale-woningbouwproject in Boutersem.

Het gemeentebestuur heeft snel de woningproblematiek aangepakt en maakte de inventaris op van wat nodig was en van wat kon. Het woonbeleidsplan van 2009 bevatte de duidelijke intentie om sociale woningen te bouwen in Boutersem. Dit resulteerde in een publiek-private samenwerking tussen het gemeentebestuur, de huisvestingsmaatschappij 'Volkswoningbouw' en het bouwbedrijf Cosimco uit Kontich, gespecialiseerd in dergelijke projecten.

Eens deze klip genomen, begon de moeilijkste klus, volgens de schepen: het vinden van geschikte bouwgrond tegen een betaalbare prijs. In 2009 schoot de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een eerste project af: te duur. Maar toen een jaar later de gemeente bereid werd gevonden om de gronden van de Kerkfabriek van Vertrijk aan de Brugstraat te ontsluiten, ging de VMSW wel akkoord.

En nu, amper tweeënhalf jaar later, zijn de eerste woningen bijna afgewerkt. 'Dit is echt een absoluut record,' zegt schepen Janssens. Begin 2013 zullen tien gezinnen hun intrek kunnen nemen in de huurwoningen. 
Maar de gemeente heeft nog plannen en een tweede project staat al in de steigers: ze wil binnen afzienbare tijd twaalf sociale woningen realiseren in de oude rijkswachtkazerne aan de Leuvensesteenweg. Want één ding is duidelijk: de nood aan betaalbare woningen blijft nog steeds zeer groot.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio