collectieve dagopvang in vertrouwde omgeving

CD&V wil seniorenhuis in pastorie van Butsel

Een gebouw met veel mogelijkheden ten dienste van de gemeenschap Foto: Benny Bielen

Boutersem - CD&V Boutersem lanceert de idee om de leegstaande pastorie van Butsel in te richten als collectieve dagopvang voor ouderen. Op die manier kunnen ze zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, meent de partij.

'Ouderen en zorgbehoevenden willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving wonen. Dat kan dikwijls met de hulp van familie, buren, mantelzorgers. Maar soms is de druk op deze mensen te groot. Of wordt het praktisch moeilijk omdat iedereen overdag moet gaan werken,' legt Lea Rodeyns, secretaris van de afdeling uit.

En daarom wil CD&V Boutersem graag in de pastorie van Butsel een Collectieve Autonome Dagopvang voor Ouderen (CADO) oprichten. Lijsttrekker Chris Vervliet maakte kennis met die idee tijdens een ontmoeting met Vlaams minister van welzijn Jo Vandeurzen: 'In een CADO brengen licht zorgbehoevende ouderen een huiselijke dag door in kleine groepjes (5 tot 15 personen), weliswaar onder professionele begeleiding (een dienst voor Gezinshulp). Dagdagelijkse dingen worden samen gedaan: ’s middags een broodmaaltijd of een warme lunch eten, samen koffiekletsen, eventueel groenten snijden, een pot soep koken, een groentetuintje onderhouden.'

Volgens CD&V Boutersem heeft de pastorie van Butsel alle troeven om ook in eigen gemeente een dergelijke CADO op te richten. Voordeel van deze denkpiste is dat ze kan gecombineerd worden met de andere functies van de pastorie: zetel van de kerkfabriek van Sint-Michiel en ontmoetingscentrum in het dorpscentrum. Wie petanque wil spelen in de pastorietuin zou bijvoorbeeld meer dan welkom zijn. De pastorie is immers zo ruim dat naast deze CADO nog een alternatief gebruik mogelijk is.

CD&V betreurt dat de pastorie - een van de mooiste en meest karakteristieke gebouwen van de gemeente - sinds het vertrek van de laatste pastoor sterk verkommerd is. Nochtans, omdat de pastorie een beschermd monument is, wordt een restauratie voor 80% gesubsidieerd door hogere overheden. De resterende 20% zou dan - ieder voor de helft - gedeeld worden tussen de kerkfabriek en de gemeente. Daardoor zou de gemeente uiteindelijk slechts 10% van de restauratiekosten moeten dragen, besluit de partij.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio