Lode werd geboren in Antwerpen, maar beleefde zijn kindertijd in Wevelgem, waar zijn vader notaris was in de toenmalige Statiestraat (vandaag: Lode De Boningestraat). Hij was missionaris bij de Witte Paters en werd brancardier in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Hij groeide op in een Franstalig milieu, maar het onrecht aan het front maakte van hem een overtuigde Vlaming.Lode De Boninge is een van de Vlaamse IJzersymbolen: soldaten uit alle provincies met een bijzondere
levensloop, carrière of persoonlijkheid. Hij werd begraven in het familiegraf op de begraafplaats Menenstraat in Wevelgem. Een beeld van hem is te zien op de Paxpoort nabij de IJzertoren in Diksmuide.

Op zondag 6 mei was er op de gemeentelijke begraafplaats een officiële huldiging naar aanleiding van de 100ste overlijdensdag van Lode De Boninge. Er waren gelegenheidstoespraken namens de Witte Paters, de Vlaamse Volksbeweging, VOS Vlaamse Vredesbeweging, Marnixring Grensland Lode De Boninge en Gemeentebestuur Wevelgem. Aaron Blomme en Bernard Dewulf leverden muzikale intermezzi.  Aansluitend werden bloemenkransen neergelegd en een muzikale hulde door brandweerkorps Fluvia (korps Wevelgem) 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio