Linda Molleman vertelt over haar Vredesmonument

Linda Molleman vertelt over haar Vredesmonument

Foto: Berno Decherf

WEVELGEM - Op de oude gemeentelijke begraafplaats in Wevelgem is dit weekend het Vredesmonument onthuld ter nagedachtenis van de burgerslachtoffers die vielen tijdens gewelddadige conflicten. Kunstenares Linda Molleman vertelt hieronder hoe ze tot het ontwerp kwam en wat het monument precies voorstelt.

In feite moet je bij het zien van het beeld je gevoelens en fantasiëen de vrije loop laten, aldus Molleman. Het is jou persoonlijke versie over het kunstwerk die telt. Maar de kunstenares weet ook wel dat de meeste mensen een korte uitleg over haar werk wensen.

'Onder het thema Voor Allen aan Wie de Oorlog Raakte koos ik voor een realisatie die in de eerste plaats vrede uitstraalt. De twee nederige figuren symboliseren het volk dat alle gesneuvelde oorlogslachtoffers in zijn hart draagt', zegt Molleman.

'Twee handen beschermen de namen van deze burgerlijke slachtoffers van de bombardementen op Wevelgem tijdens de meidagen van 1940. De meeste van hen werden op deze site begraven.'

'De namen zijn uit metaal gelaserd en verguld en verweven tot een bergvorm. Die symboliseert de Guldenberg, het logo van Wevelgem.'

Mollema wou een vredesmonument maken omdat ze weet welke invloed de oorlog nalaat op het verdere leven van mensen, op hun latere relaties en op de gezinnen die ze stichten. Het kunstwerk is een eerbetoon aan deze mensen.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio