Het talent van Roeselare: Frederik Deburghgraeve

Het talent van Roeselare: Frederik Deburghgraeve

Foto: stad roeselare

Roeselare - De zoektocht naar ‘hét talent uit het verleden’ nadert zijn ontknoping. Van 23 mei tot 23 juni loopt de derde en laatste stemronde in deze verkiezing van het grootste talent dat de stad ooit gekend heeft. In deze ronde kan iedereen één stem uitbrengen voor de persoon of het duo dat hij/zij hét toptalent van de stad vindt. Stemmen kan via de website van Stad Roeselare. Met Het Nieuwsblad Online stellen we de overblijvende finalisten aan u voor. Vandaag is het de beurt aan Frederik Deburghgraeve.

Frederik ‘Fredje’ Deburghgraeve (Roeselare, 01/06/1973) begon te zwemmen bij RZV Roeselare en brak door als wedstrijdzwemmer met als specialiteit schoolslag. Zijn grootste successen haalde hij met Ronald Gaastra als trainer.

Deburghgraeve won in 1995 het Europees Kampioenschap in Wenen en in 1998 het
wereldkampioenschap in Perth. Zijn grootste succes bereikte hij op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. Toen brak hij het wereldrecord op de 100m schoolslag en won hij in de finale Olympisch goud op hetzelfde nummer. Hij werd na zijn overwinning op de spelen triomfantelijke onthaald in zijn geboortestad. Ook na zijn wereldtitel werd hij gehuldigd. Na de verbouwing van het zwembad werd in 2004 beslist de kuip van het zwembad in het Spillebad naar hem het ‘Deburghgraevebad’ te noemen.

Tijdens zijn professionele loopbaan was zijn kaalgeschoren hoofd zijn opvallendste
handelskenmerk. Hij beëindigde zijn internationale topsportcarrière in 2000 naar aanleiding van zijn tegenvallende resultaten in de aanloop naar de nieuwe Olympische Spelen. In 2008 werd hij opgenomen in de ‘International Swimming Hall Of Fame’, als derde Belg na twee vooraanstaande waterpoloërs.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio