HET RELAAS VAN EEN VRUCHTBARE ROEFELDAG BIJ UW FAVORIETE WEBSITE

Jonge Roefelreporters voegen zich bij Lochristi Blogt

Online brochure van Roefeldag wordt aandachtig bekeken Foto: Geert Herman

Lochristi - Zaterdagmiddag waren kinderen baas in Lochristi, ook bij Lochristi Blogt. Luna De Plu, Anne Boone, Ruben De Paepe, Maaike Vermeersch en Jana Pauwels gingen – zoals u in vorige artikels al kon zien – als echte reporters en fotografen op pad en leverden in een mum van tijd drie topartikels af.

Klokslag twee uur waren alle reporters in spe aanwezig in de Nieuwstraat, waar ze tijdens een redactievergadering de koppen samen staken en beslisten wat ze die middag zouden doen. Anne ontpopte zich al gauw als woordvoerster van onze redactie en probeerde met enkele telefoontjes (naar een onder andere onbereikbare jeugddienst en de politie) te weten te komen waar er die middag geroefeld werd. Niemand kon haar goed helpen, dus werd het internet afgezocht, op zoek naar de brochure van Roefeldag.

Na enig geblader en overleg, besloot het kwintet Roefelreporters zich in twee te splitsen en zowel jong als oud te bezoeken. Luna, Anne en Ruben wilden naar Jeugdhuis Lodejo, Maaike en Jana naar het bejaardentehuis even verderop. Tegen de deadline van 14.30 uur (want time is money!) werd een vragenlijst opgesteld. Voor medewerkers van JH Lodejo en voor inwoners en werknemers van het rusthuis.

In Jeugdhuis Lodejo  (klik voor het artikel) keken Ruben, Anne en Luna toe hoe enkele medewerkers hun Roefelkinderen een verfrissende cocktail leerden maken. Daarna overhoorden ze met een waslijst vol kritische vragen in de ene hand, en een notitieboekje in de andere hand, de bereidwillige Lodejo-medewerkers. ‘Hoelang bestaat het jeugdhuis al? Wat gebeurt er hier?’ Als echte professionals kweten de reporters-voor-één-dag zich probleemloos van hun taak. Ook bij een heuse dj-demonstratie achteraf waren ze opmerkzaam en schreven ze de belangrijkste dingen in enkele kernwoorden neer. Tussendoor ontsnapte niets of niemand aan de alziende lens van Luna (klik voor het fotoalbum), zowat de Lut Laureys van de basisscholen.

Een halve kilometer verderop ontmoetten Jana en Maaike in de cafetaria van het rust- en verzorgingstehuis Sint-Pieter de negentigjarige Suzanne De Clercq en haar zoon André (klik voor het artikel). Met enkele gevatte vragen als ‘is het eten hier lekker?’ en ‘heb je hier veel vrienden?’ schetsten de tienjarigen binnen de kortste keren een mooi portret van de kranige oude dame. Na enkele flitsen van Maaike’s fotocamera, ging het naar verdieping één, waar verpleegsters Veerle, Brigitte en Christa (klik voor het artikel) een spervuur van vragen doorstonden. De piepjonge Roefelreporters gingen al gauw dieper in op grote mensen materie, zoals de wachtlijsten voor rusthuizen. Maaike verraste ons in positieve zin met de snuggere vraag of ‘de verpleegsters even veel verdriet hebben wanneer een bewoner sterft als wanneer een familielid heengaat’.

Stip half vier werd er opnieuw verzameld op de redactie, want het grootste werk moest nog komen. De verzamelde weetjes en foto’s moesten ten laatste om 17.00 uur in de vorm van aanvankelijk twee, uiteindelijk drie, samenhangende artikels op Lochristi Blogt terug te vinden zijn. In spoedtempo leerden onze kadetten met het ingenieuze programma dat schuilgaat achter de Nieuwsblad-sites werken.

Op het verbeteren van de talloze dt-fouten en het aanwijzen van de – door de noeste arbeid afgeschuurde – letter ‘e’ op ons klavier na, lieten uw trouwe dienaren Geert, Rudy en Brecht de nieuwe aanwinsten van de Lochrist Blogt redactie volledig zelfstandig aan hun artikels werken.

Slechte antwoorden bleven links liggen, korte antwoorden werden in een volwaardige zin gegoten, moeilijke woorden als cocktail werden letter voor letter aan de steeds wisselende griffier gespeld, de beste foto’s werden uitgekozen en in een heus Flickr-album opgeladen, de stoelen van het Lochristi Blogt opperhoofd werden gekeurd en positief bevonden (‘die stoelen zitten echt goed, ik wil er thuis ook zo!’), er werd kennis gemaakt met onverwachtse, technische problemen (‘waar is onze tekst nu naartoe?’)… Voor ze het wisten, brak het uur van de waarheid aan, werd het artikel een allerlaatste keer gesaved en werden bij het begrip ‘unpublished’ de twee beginletters van het scherm geveegd.

Het resultaat van een vruchtbare middag kan u bekijken door op de diverse snelkoppelingen in dit artikel te klikken. Wie de prestaties van het tijdelijke Lochristi Blogt team – net als ons – wel weet te smaken, mag dat de kinderen gerust laten weten via de reageer-knop die u bij elk artikel vindt.

Hieronder kan u een fotoreportage over de Roefeldag bij Lochristi Blogt bekijken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio