Zoë (94) en Karel (99) breken alle records met hun 77-jarig huwelijksjubileum

Destelbergen - Albast is 75 jaar getrouwd, en eik is 80 jaar. Een beetje gek, want voor die recordjaren ertussen is er niet eens een naam. Dus moesten Zoë en Karel het woensdagmiddag in wzc Kouterhof in Heusden het gewoon stellen met een dubbel gelukscijfer 77. Een absoluut unicum voor Destelbergen, en officieel het op een na langst getrouwde nog levende koppel in België. 'Op naar eik', was het motto van schepen De Groote die samen met schepen en OCMW-voorzitter Liliane Lebon de budgetbesprekingen van het college even verliet voor een bezoekje aan de jubilarissen.

 'Daar komt de bruid' klonk het, toen Zoë en Karel - die eigenlijk Karel-Lodewijk heet en als Louis door het leven gaat - de cafetaria van het Kouterhof werden binnengerold. Opgewekt en vrolijk, en met de armen zwaaiend bij het aanhoren van de prettige deuntjes. Omdat zulke zeldzame momenten moeten gekoesterd worden, was er koffie en taart voor alle bewoners van het woonzorgcentrum.

Voor de jubilarissen begon het allemaal in 1933, toen Louis de krant ging lezen bij zijn oom die twee huizen verder woonde. Eigenlijk kwam hij voor Angèle, maar... een tijdje later was haar tweelingzus Zoë zwanger van de spoorwegarbeider. Op haar zeventiende dus. Het deed wellicht wel wat stof opwaaien in de jaren dertig van de vorige eeuw. De trouw was in 't lang, en in 't zwart, en Zoë's moeder zorgde voor een feestelijk diner. Het koppel heeft drie kinderen: Emiel, Freddy en Rita, vijf kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en zes achterachterkleinkinderen.

Het leven van het koppel  ging niet altijd over rozen, want Louis werd krijgsgevangen genomen bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na acht maanden kwam hij terug... en verbrandde hij al zijn kleren die vol vlooien zaten. Onlangs kreeg hij van minister van Landsverdediging Pieter De Crem nog eremetaal opgespeld als laatste oud-strijder van Destelbergen. Het koppel is nog goed voor records, want Zoë en haar zus Angèle zijn ook een van de oudste tweelingen van het land.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio