Rudi Vansnick van Internet Society in tv-journaal over wet dataretentiebeleid

© VRT

U hoorde het woensdagavond wellicht op het journaal: alle telecomoperatoren worden verplicht gedurende 12 maanden de communicatie-elementen van vaste en mobiele telefonie, internettelefonie, internettoegang en internetmaildiensten bij te houden . Dit moet het speurders makkelijker maken om bewijzen voor criminele activiteiten te traceren. Destelbergenaar (en SP.A-politicus) Rudi Vansnick van Internet Society kaartte in het tv-nieuws enkele opmerkingen rond de situatie aan.

Geert Herman

‘Het debat rond de toepasbaarheid van de EU-regelgeving werd al gevoerd in 2010. Toen werd beslist om te wachten en uit te kijken hoe het in andere landen tot ontwikkeling kwam. Uiteindelijk, blijkbaar onder zware druk van de EU, is hier een wet gestemd. Er zijn echter heel wat onduidelijkheden waardoor de toepassing in de praktijk voor heel veel ergernis zal zorgen. Ik kijk alvast uit naar het vervolgverhaal en durf te hopen op een rondetafelgesprek waarbij de diverse openstaande vragen een antwoord kunnen krijgen’, zegt Vansnick.‘In artikel 126 is de toepassing ervan helemaal niet gekaderd. Moeten hostingsbedrijven ook aan die wet voldoen ? Ja, want anders heeft de ganse wet geen enkele zin. Tenslotte worden door hostingsbedrijven emaildiensten aangeboden, meestal wel gekoppeld aan een eigen domeinnaam’, zegt de Destelbergenaar. ‘De extracapaciteit om al die info op servers bij te houden, zorgt voor een serieus kostenplaatje', klinkt het. 'Als de hostingbedrijven de wet opgelegd krijgen, zullen ze hun hosting niet meer in België doen'’, adus Rudi Vansnick.

Via deze link (http://www.deredactie.be/permalink/2.30362?video=1.1750244) kan u het Een-journaal van de VRT opnieuw bekijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus