Fons Margot (89) schrijft boek over zijn oorlogsherinneringen

Fons Margot (89) schrijft boek over zijn oorlogsherinneringen

Fons Margot stelt zijn boek Vrede in Oorlogstijd voor. Foto: Bart Kerckhoven

Dilbeek - Fons Margot (89) uit Dilbeek heeft zijn oorlogsherinneringen in een boek neergeschreven. Hij leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken en werkte voor de inlichtendienst van de geallieerden.

Fons haalt in zijn boek 'Vrede in oorlogstijd' herinneringen op aan zijn leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. "Ik heb dit boek geschreven als ooggetuigeverslag", zegt Fons. "Het gaat me er vooral om de ontmoetingen met mensen die ik had. Dat waren vredelievende mensen die de oorlog ondergaan hebben en erdoor getekend werden. Het gaat over het streven naar vrede, zelfs in oorlogstijd."

Fons zelf maakte de oorlog van heel nabij mee. Hij werkte voor de Tweede Wereldoorlog in een fabriek die tankwagons vervaardigde. De fabriek ging dicht toen de oorlog ook in ons land losbarstte. "Ik belandde uiteindelijk bij de geallieerde inlichtingendienst die de troepenbewegingen van de Duitsers doorseinde", vertelt Fons die toen in Brugge woonde. "Ik ben er toevallig ingerold. Een broeder die les gaf aan mijn jongere broer stelde me in 1943 vragen over het bombardement op de fabriek waar ik werkte. Blijkbaar dachten ze dat er tanks gebouwd werden, terwijl het in werkelijkheid tankwagons waren. Ik heb hem dan het productieprogramma bezorgd en de broeder sprak me aan over de inlichtingendiensten."


Fons ging uiteindelijk aan de slag voor de inlichtendienst. "In de hoop dat ik ermee kon voor zorgen dat de oorlog minder lang duurde", vertelt Fons. Hij hield twaalf dorpen rond Brugge in de gaten om de bewegingen van de Duitse troepen te noteren en door te seinen via contacpersonen naar Engeland. "Het was soms heel vreemd. Dan moest je elkaar aanspreken in codenamen of naar de radio luisteren. Een op het eerste zicht onnozele zin was voor ons een teken dat onze verbinding met Engeland nog in orde was."
Fons werd door de Duitsers was later opgeëist om voor hen te gaan werken en uiteindelijk dook hij onder. "Enkel mijn broer en mijn vader wisten dat ik bij mijn tantes woonde", zegt Fons. "Daar werkte ik gewoon verder. Soms waren beneden familiebijeenkomsten terwijl ik boven aan de slag was."


Toen de Bevrijding eindelijk een feit was hielp Fons heel wat mensen die voor de inlichtingendienst gewerkt hadden vrij te krijgen. "Die mensen waren gezien met Duitsers of hadden andere verdachte zaken gedaan. Maar dat kwam omdat ze net informatie ontfutselden van de vijand. Alleen was het moeilijk om dat te bewijzen, zeker tijdens de repressie. Dat was een harde tijd."
Vreemd genoeg kreeg Fons op 8 mei 1945 (V-Day) zijn oproepingsbrief om zijn legerdienst te doen. "Blijkbaar was mijn werk, in tegenstelling tot wat ze in Engeland beweerden, niet gelijk gesteld aan legerdienst", zegt Fons daarover.


Fons werd soldaat en moest in Overijse aan de slag om een krijgsgevangenenkamp te bewaken waar duizenden soldaten opgesloten zaten. "Wij waren geen harde bewakers. Ik heb daar zelfs vrienden gemaakt", vertelt Fons. "Nadien werd ik overgeplaatst naar een ander kamp in Edingen. Ook daar legde ik contacten met de soldaten. Na de oorlog zocht ik via een Engelse vrouw die zich inzette voor de krijgsgevangenen contact met sommigen van de soldaten die intussen overgebracht waren naar Engeland. Tot op de dag van vandaag heb ik contact met die mensen. Allemaal wilden ze toen hetzelfde, dat die oorlog zo snel mogelijk gedaan moest zijn."


Het boek van Fons kan besteld worden via overschrijving van 15 euro op rekeningnummer 426-2110148-85 van Jan Margot, JB Brusselmansstraat 17, 1700 Dilbeek.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio