Op 12 augustus in Halen

Limburgse Cyclisten herdenken '100 jaar Slag der Zilveren Helmen'

De Koninklijke verbroedering der Karabiniers Wielrijders–Zwarte Duivels, ondergebracht in het beschermcomité Cyclisten Limburg, neemt op 12 augustus in Halen deel aan de herdenking van '100 jaar Slag der Zilveren Helmen 1914-2014'. Foto: Belgin Özgünes

Genk - De Koninklijke verbroedering der Karabiniers Wielrijders–Zwarte Duivels, ondergebracht in het beschermcomité Cyclisten Limburg, neemt op 12 augustus in Halen deel aan de herdenking van '100 jaar Slag der Zilveren Helmen 1914-2014'. Jan van de Kerkhof (76), geboren en getogen Genkenaar, Cyclist en voorzitter van de Cyclisten Limburg, vertelt over de geschiedenis achter het monument 'De Cyclist' aan de Dieplaan in Genk en over het peterschap van de stad Genk sinds 26 september 1970 over het 'Eerste Regiment Karabiniers Wielrijders'.

Oudste 'cyclist' van Genk

Jan van de Kerkof was van 1 juli 1963 tot 1 maart 1964 gekazerneerd bij het Eerste Regiment Karabiniers Wielrijders in de Duitse garnizoenstad Spich als reserve-officier. En is hierbij de oudste 'cyclist' van Genk. Hij behaalde in het leger, na enkele wederoproepingen, de graad van commandant in 1980. Van de Kerkhof nam in 1971 de functie op van voorzitter-coördinator tussen Genk en het Eerste Regiment Karabiniers-Wielrijders in Spich en de Duitse stad Troisdorf. 

Architect, cyclist en directeur

Jan van de Kerkhof: "Van opleiding ben ik architect, maar in Genk kennen ze mij eerder als cyclist en als leraar en directeur (van 1966 tot 2003) aan de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten. De Genkenaar werkte als architect onder meer aan de Ford-fabriek in Genk, de Evangelische Kerk en het dierenasiel in Genk, aan Siemens NV in Lanklaar en Bell-telefoon in Geel. Vandaag is Jan van de Kerkhof voorzitter van de vzw Koninklijke Limburgse Federatie voor Beeldende Kunsten, de koepelorganisatie van 21 actieve kunstkringen verspreid over heel Limburg.

Jan van de Kerkhof: "Het monument 'De Cyclist' staat voor een Cyclist met zijn plooifiets op de rug. De Cyclist was in 1914, tijdens WOI, een strijder in de 'Slag der Zilveren Helmen' in Halen. Het ontwerp, gemaakt door beeldhouwster Moniek Bleck, werd op 30 augustus 1990 onthuld door Generaal Piet Cremer. Het bronzen standbeeld heeft zijn plaats op de Dieplaan, naast het Evenementenplein, dit sinds 15 mei 1993."

'Cyclistendag'

"Om het peterschap van de stad Genk over het Eerste Regiment Karabiniers Wielrijders te herdenken organiseren we hier in Genk jaarlijks, telkens op de laatste zaterdag van de maand september, een 'Cyclistendag'", zegt Jan van de Kerkhof. "Dit jaar, in 2014, valt dat op 27 september." 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio