Het programma

Gratis sterren kijken op de Nationale sterrenkijkdagen (11 en 12 maart)

Sterrenwacht Cosmodrome, het vroegere Planetarium, zet op de Nationale sterrenkijkdagen op 11 en 12 maart, de telescopen buiten voor het grote publiek Foto: Cosmodrome

Genk - Sterrenwacht Cosmodrome, het vroegere Planetarium, zet op de Nationale sterrenkijkdagen op 11 en 12 maart, de telescopen buiten voor het grote publiek. Net zoals de meer dan 25 andere sterrenwachten en amateur-astronomen op verschillende andere waarnemingsplaatsen in Vlaanderen. Schepen Lotte Trippaers (CD&V), bevoegd voor toerisme, economie en evenementen: “Uiteraard is de Toegangspoort Kattevennen met de Cosmodrome ook van de partij. Je kan er gratis een kijkje komen nemen", zegt ze.

Lotte Trippaers: "Onze astrorangers nemen je mee op een verkenningstocht langs de nachtelijke hemel. Ze kunnen je alles vertellen over de prachtige sterrenhemel en zijn deep-sky objecten", weet ze. 

Lotte Trippaers: "Blikvangers van de avond zijn de maan en Jupiter. Bij helder weer kan je de kraters op de maan bewonderen evenals de reuzeplaneet Jupiter met zijn maantjes. Maar je kan ook dieper het heelal in turen om daar de Orionnevel te ontdekken”, besluit schepen Trippaers.

Op de beide sterrenkijkavonden is er een telescoopdokter, een deskundige, aanwezig. Een eigen telescoop meebrengen en gebruiken is mogelijk.

Programma

Vrijdag 11 maart van 20.00 uur tot 23.00 uur
-  is het observatorium met de drie meter lange telescoop geopend
-  staan Astrorangers paraat om u de wonderen van het universum toe te lichten
-  staan er extra telescopen opgesteld op het waarnemingsterras

Zaterdag 12 maart van 20.00 uur tot 23.00 uur
-  is het observatorium met de drie meter lange telescoop geopend
-  staan Astrorangers paraat om u de wonderen van het universum toe te lichten
-  staan er extra telescopen opgesteld op het waarnemingsterras
- kan je om 20.30 uur, 21.30 uur en/of om 22.30 uur deelnemen aan de workshop Sterrenkaart, waarbij je eerst een sterrenkaart knutselt en deze daarna ook leert gebruiken in de Cosmodrome

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio