"Voor kinderen, tieners en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties"

Hogeschool, vzw en sportdienst maken sport toegankelijk via Buurtsport

De bedoeling van het project Buurtsport is om het te laten uitgroeien tot een volwaardige methodiek, die een brede waaier aan kansen creëert voor kinderen, tieners en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Foto: GIGOS vzw

Genk - PXL Hogeschool, jeugdwelzijnswerking GIGOS vzw en de dienst Sport van de stad Genk bundelen de krachten en zetten samen hun schouders onder het project "Buurtsport". Bedoeling is om het project te laten uitgroeien tot een volwaardige methodiek, die een brede waaier aan kansen creëert voor kinderen, tieners en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Maar oók: het project biedt een structurele meerwaarde aan de jeugdwelzijnswerkers van GIGOS en PXL-Education, de lerarenopleiding van de hogeschool. "Sport voor iedereen en streven naar een gezonde levensstijl staan voorop bij dit project", luidt het.

De aspirant-leerkrachten lichamelijke opvoeding zijn alvast enthousiast over het project Buurtsport. Het intensieve samenwerken met de jeugdwelzijnswerkers van GIGOS vzw en de medewerkers van de stedelijke sportdienst is doelgericht: "Sport voor kinderen, tieners en jongeren toegankelijk maken in hun eigen buurt en vanuit hun vrijetijdsbeleving", is het hoofddoel.

De samenwerking tussen de verschillende actoren zorgde ook voor nieuwe ideeën om sport te integreren in het vrijetijdsaanbod van de doelgroep. Voor de leerkrachten in spe is het beleven van het project van onschatbare waarde. En een unieke en onvergetelijke ervaring om zich in te leven in de leefwereld van kinderen, tieners en jongeren, waar ze binnen afzienbare tijd professioneel mee te maken krijgen.

Sportieve talenten ontdekken

Ook voor de Dienst Sport werd het project een win-win situatie: het zorgde enerzijds voor extra technische ondersteuning, en anderzijds kreeg de dienst een extra middel toegereikt om sportieve talenten te ontdekken in de wijken.

Het project verliep in fases: de jeugdwelzijnswerkers van GIGOS vzw kregen in de eerste fase een uitnodiging van PXL Hogeschool om samen met de betrokken studenten rond de tafel te zitten, en na te denken over een gezamenlijke vormingsmodule.

In de tweede fase gebeurde de omgekeerde beweging: de studenten van PXL Hogeschool werden door de jeugdwelzijnswerkers ontvangen in de verschillende Genkse wijken (Winterslag, Zwartberg, Sledderlo, Genk Zuid en Waterschei) voor een inlevingsdag in de vorm van de Buitenspeeldag. De daaropvolgende weken kreeg de doelgroep iedere woensdagnamiddag in de vernoemde wijken een sportaanbod op maat.

Plannen

Het project loopt stilaan ten einde en de betrokken partners maken tijd voor een grondige evaluatie. Ze zijn in ieder geval razend enthousiast en kijken al uit naar een vervolg: "We maken plannen om het project "Buurtsport" in 2018 nog sterker en intensiever te organiseren", zeggen ze vooruitdenkend.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio