Blue Army on Wheels: "Te hallucinant om te vatten"

Supportersclub KRC Genk mag met maximum vijf rolstoelgebruikers in Anderlecht stadion

Supportersclub KRC Genk mag met maximum vijf rolstoelgebruikers in Anderlecht stadion

Een aantal supporters van Blue Army on Wheels bleef afgelopen zondag gedwongen thuis voor de wedstrijd tussen Anderlecht en Racing Genk. De supportersclub kreeg in de loop van 2017 van de Brusselse club te horen dat er niet meer dan vijf rolstoelgebruikers welkom waren op het daartoe gebouwde platform in het stadion. Foto: Blue Army on Wheels

Genk - De supporters van KRC Genk bouwden afgelopen zondag een feestje na de onverhoopte 0-1 overwinning tegen voetbalclub Anderlecht. Maar niet iedereen deelde mee in de vreugde. Zo bleven een aantal supporters van Blue Army on Wheels (BAOW), de supportersclub van KRC Genk voor mensen met een beperking, gedwongen thuis. De supportersclub kreeg in de loop van 2017 van de Brusselse club te horen dat er niet meer dan vijf rolstoelgebruikers welkom waren op het daartoe gebouwde platform in het stadion. De beslissing werd enkele dagen voor de wedstrijd door Anderlecht aan de supportersclub bevestigd en gecommuniceerd. BAOW is verbouwereerd over de beslissing van Anderlecht.

Geert Meurs (46), sinds jaar en dag persverantwoordelijke van Blue Army on Wheels, is niet te spreken over het handelen van Anderlecht. "Het is te hallucinant om te vatten", zegt hij. "Het is geen feestje voor iedereen."

"Want voetbal moet een feest zijn voor iedereen", zegt Geert Meurs. "Onder dat motto, en met die missie, is Blue Army on Wheels zestien jaar geleden opgericht. "Opdat ook rolstoelgebruikers, en andere mensen met een beperking, volledig kunnen mee participeren aan het voetbalgebeuren en -feest", legt de persverantwoordelijke uit. "Zodat ze zonder zorgen naar een voetbalwedstrijd kunnen gaan, zowel in Genk als op verplaatsing. Wij doen dit overigens in goede samenspraak met KRC Genk en OSV, de overkoepelende supportersvereniging van KRC Genk", vervolgt Geert Meurs.

De drive van BAOW

"Maar we zijn er ook in geslaagd om in ons eigen stadion een tribune te realiseren, dat aangepast is voor personen met  een beperking. Ook de accommodatie voor slechtzienden is een succesverhaal", zegt Geert Meurs enthousiast. "We merken sinds verschillende jaren dat de drive van BAOW ook andere clubs aanzet om de voorzieningen voor supporters met een beperking te verbeteren."

Geert Meurs: "Maar de voorbije dagen waren te hallucinant om te vatten. Dit jaar kregen we te horen dat er slechts vijf rolstoelgebruikers welkom waren op de wedstrijd tussen Anderlecht en Racing Genk", vertelt Meurs. "Dat terwijl BAOW in 2001 een houten platform gemonteerd heeft in het neutrale vak van het stadion van Anderlecht, om ervoor te zorgen dat de supporters die rolstoelgebonden zijn de match konden volgen."

"Ieder jaar werd datzelfde platform gebruikt, dit samen met de supporters van Anderlecht", legt de persverantwoordelijke uit. "Wanneer we met een grote groep het stadion betraden, waren de supporters van Anderlecht zo collegiaal dat ze met een aantal supporters naar een andere plek verhuisden." 

Onaanvaardbaar

Geert Meurs: "Maar, recent zijn de reclameborden van de uitwijkplek van de supporters van Anderlecht verhoogd, en was het zicht te laag. Maar wij begrepen toen dat er van wijken geen sprake was", zegt Geert Meurs verbolgen. 

"Dat er gedurende zestien jaar geen vooruitgang geboekt is in de voorzieningen voor personen met beperking, is onaanvaardbaar", stelt Geert Meurs. "Dat men het commerciële laat primeren boven de toegankelijkheid, is onaanvaardbaar. Hoewel er de voorbije jaren meer aandacht is voor toegankelijkheid, tonen deze feiten aan dat we het punt op de agenda moeten blijven zetten", besluit de persverantwoordelijke van BAOW.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio