“Ik zet me in voor vrouwen die geen toekomst hebben"

Uilenspiegel ereteken voor Anita Wellens-Purnal (73)

Anita Wellens-Purnal (73) ontving afgelopen zaterdag uit handen van Johan Velghe, nationaal voorzitter en Hendrik-Jan Ombelets (links), provinciaal voorzitter van de vzw Vlaamse Actieve Senioren, het Uilenspiegel ereteken. Foto: Anneleen Olaerts (VL@S)

Genk - De vzw Vlaamse Actieve Senioren (VL@S) reikte afgelopen zaterdag, bij name van Johan Velghe (nationaal voorzitter) en Hendrik-Jan Ombelets (provinciaal voorzitter) in parochiecentrum De Flèèketaer (Bret), het Uilenspiegel ereteken uit. In 2017 valt de eer te beurt aan Anita Wellens-Purnal (73), moeder van vier kinderen en oma van twaalf kleinkinderen. De vereniging kent het ereteken ieder jaar toe aan een Limburger die zich maatschappelijk en/of cultureel verdienstelijk maakt of heeft gemaakt. In 2010 ontving Anita Purnal de vijfjaarlijkse Marie Popelinprijs van de Vrouwenraad. Simonne Vanoppen (VL@S) zorgde tijdens de uitreiking voor de lofrede van de laureate.

De Vlaamse Actieve Senioren is een pluralistische, niet-partijpolitiek gebonden, vzw. De vereniging is actief in de vijf Vlaamse provincies, met afdelingen in Limburg: Genk, Hasselt, Maas-Oeter, Noord-Limburg, Sint-Truiden en West-Limburg. En richt zich voornamelijk op alle Vlaamsbewuste actieve ouderen en jonggepensioneerden.

"De voordracht en de keuze voor Anita Purnal is voor de VL@S voor de hand liggend, en kadert geheel in de doelstellingen", zegt de vzw. De vereniging verwijst naar Purnals' voorbije en nog steeds actieve loopbaan, en naar een citaat uit een eerder verschenen bericht over de laureate: “Een moeder en oma uit Genk overbluft in Afghanistan de mannen en krijgt het voor elkaar dat hun vrouwen les mogen volgen.”

Oud-politica

De oud-politica van de in 2001 opgeheven partij Volksunie, zetelde van 1977 tot 1988 in de Genkse gemeenteraad. Als provincieraadslid (1992-2000) oefende ze de functie uit van secretaris. Tussen de periode 1995-2000 nam ze ook de taak als voorzitter van de Commissie Volksgezondheid en Welzijnszorg op zich.

Eén van Purnals' grootste engagementen is evenwel het mee oprichten, samen met de ngo Moeders voor Vrede, van een vrouwencentrum in Istalif. Een stad 29 km ten noordwesten van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, waar ze sinds 2003 actief is en er al meer dan dertig keer op missie was. “Ik zet me in voor vrouwen die geen toekomst hebben”, licht Anita Purnal haar engagement toe. Voor haar niet aflatende en onbezoldigde inzet als vrijwilligster in Afghanistan, kreeg ze de Marie Popelinprijs van de Vrouwenraad.

Doordat ze gedurende 20-25 jaar het accent legt op vrouwen in de Vlaamse Volksbeweging, en vrouwen in haar politiek engagement, leek het voor de Vlaamse Actieve Senioren een makkelijke keuze voor het uitreiken van het Uilenspiegel ereteken aan Anita Wellens-Purnal.

Utopisten

Of hoe nationaal voorzitter Johan Velghe het tijdens zijn toespraak op het Uilenspiegelfeest verwoordde, en Anita Purnal op dezelfde hoogte plaatste met de zogenaamde utopisten. Met: "Zij die de strijd tegen de slavernij voerden, zij die ijverden voor algemeen stemrecht, de Erasmussen, de Mahatma Ghandi's en Martin Luther Kings van hun tijd, de suffragettes, de frontsoldaten die een Vlaamse samenleving boven een Belgische structuur plaatsten. Zij waren allemaal, stuk voor stuk, utopisten", zei hij. 

Mevrouw Purnal, mag ik zo vrij zijn u bij deze eminente groep mensen te rekenen?", richtte de nationaal voorzitter zich met de vraag naar de laureate van het Uilenspiegel ereteken.

Externe links
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio