Met lezing van kunsthistorica Hanne Jakubiak

EXPO. Kunstenaar Léon Becker (1826-1909) in het Emile Van Dorenmuseum

Het Emile Van Dorenmuseum in Genk plant een maand lang (18 februari-18 maart) een focustentoonstelling over de 19de-eeuwse kunstenaar-natuurwetenschapper Léon Becker. Foto: ingestuurd

Genk - Het Emile Van Dorenmuseum in Genk plant een maand lang, van 18 februari tot en met 18 maart, een focustentoonstelling over de 19de-eeuwse kunstenaar-natuurwetenschapper Léon Becker. Complementair aan deze kleine, maar boeiende expo volgt op 20 februari een lezing van de jonge kunsthistorica Hanne Jakubiak (1994). De kunsthistorica met Genkse roots, geïntrigeerd door Léon Becker, schreef haar thesis over deze toch wel bijzondere kunstenaar, en stelde voor het museum deze expo samen.

Kunstenaar-natuurwetenschapper Léon Becker (1826-1909) vond in de negentiende eeuw, zoals vele landschapsschilders, de weg naar de oneindig mooie en vele landschappen en vijvers in Genk.

Als natuurwetenschapper interesseerde Becker zich ook in de plaatselijke fauna en ontiegelijk mooie natuur. De ongekende diversiteit aan flora en fauna lokte destijds vele natuurwetenschappers naar het toen wijd en zijd bekende kunstenaarsdorp Genk.

Les arachnides de Belgique

Léon Becker staat vandaag vooral bekend als arachnoloog (spinnendeskundige) en auteur-illustrator van het vierdelige naslagwerk "Les arachnides de Belgique" (De spinachtigen van België), gepubliceerd tussen 1882 en 1896. Hij richtte zich ook naar de allerkleinsten. Zo schreef hij kinderboeken over de natuur, en illustreerde ze met bijzondere prenten en fascinerende tekeningen van insecten in een menselijke gedaante.

Schepen Anniek Nagels (CD&V), bevoegd voor cultuur: “Deze merkwaardige kunstenaar inspireerde Hanne zodanig dat ze er haar scriptie over schreef”, zegt ze. “Hanne heeft Genkse roots, en ze vond snel de weg terug om samen met het Emile Van Dorenmuseum verder te graven in een bijzonder stukje geschiedenis. In haar lezing licht ze de resultaten van haar onderzoek toe”, legt de schepen van cultuur uit.

Hanne Jakubiak: "In de focustentoonstelling tonen we met een aantal unieke werken en persoonlijke voorwerpen van Léon Becker zijn veelzijdigheid als schilder, illustrator en wetenschapper,” zegt de kunsthistorica. De tentoonstelling is zowel voor als na de lezing te bezoeken.

Tentoonstelling
Wanneer? Zondag 18 februari tot zondag 18 maart, elke zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur (of op afspraak)
Waar? Emile Van Dorenmuseum, Henri Decleenestraat 21, Genk
Prijs? Gratis
Lezing
Wanneer? Dinsdag 20 februari om 19.30 uur
Waar? Emile Van Dorenmuseum, Henri Decleenestraat 21, Genk
Prijs? 3 euro, inclusief drankje

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio