300 genodigden op feestelijke avond

Vzw MC Attawasul viert 10-jarig bestaan (foto's)

Burgemeester Gabriels overhandigde in naam van Wim Dries, toekomstig burgemeester van Genk, een cadeau aan Ben Messaoud Elarbi, voorzitter van de gevierde vereniging Foto: Foto: Belgin Özgünes

Genk - De Genkse vereniging Vzw MC Attawassul vierde haar 10-jarig bestaan op zaterdag 21 november met veel luister. In de Schouwburg van het Genkse Cultuurcentrum maakten ruim driehonderd genodigden hun opwachting voor een gepaste lustrumviering. De vereniging is letterlijk en figuurlijk een bruggenbouwer tussen de verschillende Marokkaanse generaties en andere bevolkingsgroepen. Met oog voor vorming, onderwijs, cultuur en sport speelt ze een belangrijke rol in de educatie en de integratie van de Marokkaanse gemeenschap.

Minister, voorzitter, gouverneur 

Opvallende aanwezigen onder de genodigden: Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams
Parlement, Kamerlid Meryame Kitir, kersvers Gouverneur Herman Reynders, Samir Addahre ambassadeur van Marokko, burgemeester Jef Gabriels en verschillende
Genkse schepenen.

Genker Mijnwerkerskoor

Afgevaardigden van verschillende Limburgse federaties, socio-culturele verenigingen en basisgroepen vervoegden de viering. Fouad Gandoul, voorzitter van ACW Genk, gaf een lezing over burgerschap. Er volgden nog toespraken van ambassadeur Samir Addahre, gouverneur Herman Reynders en burgemeester Jef Gabriels.

Een Marokkaanse zanggroep, een Genks-Marokkaanse rapper en het Genker Mijnwerkerskoor maakten hun opwachting. Het koor, bestaand uit oud-mijnwerkers en sympathisanten, bracht enkele stukken uit haar repertoire. Na afloop kreeg het Genker Mijnwerkerskoor een staande ovatie.

Cadeaus en lof

Vzw MC Attawassul sprak met veel lof over het jarenlang beleid van burgemeester Jef Gabriels en gaf dit weer in een fotofilmpje. Burgemeester Gabriels overhandigde in naam van Wim Dries, toekomstig burgemeester van Genk, een cadeau aan Ben Messaoud Elarbi, voorzitter van de gevierde vereniging.

Maar Jef Gabriels viel ook in de cadeaus. Zo ontving hij uit handen van de ambassadeur een schilderij. Mohamed Oumensour (32): "in het schilderij zit de Belgische en Marokkaanse vlag geweven en een wereldbol. Het illustreert de komst van de eerste generatie Marokkanen in Belgie, de Marokkaanse gastarbeiders. 

In het schilderij merk je ook een verwijzing naar de verschillende generaties Marokkanen die vandaag in Vlaanderen leven", legt de secretaris van de vereniging uit.

Respect en erkenning

De aanwezigheid van het middenveld op zaterdagavond duidt op het respect en de erkenning dat de Marokkaanse vereniging reeds jaren binnen en buiten Genk afdwingt. Met zang, lezingen en toespraken, filmpjes, de uitwisseling van cadeautjes en een receptie, kreeg vzw MC Attawassul de viering die ze verdiende.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio