Opendeurdag Rode Kruis: matige opkomst van donoren

Frans Stulens grabbelt en wint kerstboom in donorcentrum Genk

Een dokter, enkele verpleegsters en een verpleger staan met kerstmuts en glimlach rond een versierde kerstboom Foto: Foto: Belgin Özgünes

Genk - Het donorcentrum in Genk op zaterdagnamiddag, even voor sluitingsuur. De opkomst van bloed-, plasma- en bloedplaatjesdonoren was vandaag niet zo denderend (38 donoren meldden zich), maar het kan de kerstsfeer in het centrum niet bederven. Een dokter, enkele verpleegsters en een verpleger staan met kerstmuts en glimlach rond een versierde kerstboom. De boom was vandaag de inzet van een wedstrijd, uitgeschreven door het Bloedtransfusiecentrum Vlaams-Brabant - Limburg. Naast hen staat Frans Stulens (52), een fiere bloeddonor uit Zutendaal.

Kerstboom

De oud-mijnwerker van Waterschei, en jong gepensioneerde, mag de boom mee naar huis nemen. Frans' onschuldige hand grabbelde het deelnemingskaartje met z'n eigen naam uit een verzegelde doos van het Rode Kruis. Natuurlijk wekte dit voorval hilariteit op in het donorcentrum.

Puur toeval, want uw correspondente verzaakte aan de lottrekking en liet aan Frans de eer. Frans Stulens: "dit is nu wel geluk hebben", zegt de winnaar van de kerstboom. "Nee, ik heb er thuis nog geen staan, dit komt dus goed uit", lacht Frans.

Zutendaal

"Ik denk dat ik sinds m'n achtiende of negentiende bloed geef", zegt hij en pakt z'n donatiekaart uit z'n portefeuille. Hoeveel donaties? Met vandaag erbij kom ik aan 47.

Tot voor kort gaf ik nog bloed in Zutendaal. In dit donorcentrum kom ik nog maar voor de tweede maal. Hier is het best gezellig en ik ga hier blijven komen. De zetels liggen me beter", knipoogt Frans.

Drie maanden

"Ik geef om de drie maanden bloed, nooit plasma of bloedplaatjes. Het gebeurt wel eens dat ik door omstandigheden een beurt moet overslaan, maar dan laat ik het zo. 

Ik kom pas terug bij een nieuwe uitnodiging en probeer m'n beurt niet in te halen, want dan zit je zo in een ander ritme. (Bloeddonoren moeten een periode van drie maanden wachten vooraleer ze opnieuw mogen doneren).   

Gratis bloed

"De reden waarom ik destijds bloed ben beginnen geven is dat donoren, indien nodig, gratis bloed toegediend krijgen. En bloed is duur. Ik steek er vandaag wel m'n tijd en energie in, maar het compenseert zich wel wanneer het zover is", weet Frans die met een kerstboom in de armen het donorcentrum verlaat. 

Klik hier voor een gerelateerd artikel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio