'Wij waren 'rooie studenten', en jij was een pastoor'

Afscheidsbrief van Dr. Harrie Dewitte aan Jef Ulburghs

Afscheidsbrief van Dr. Harrie Dewitte aan Jef Ulburghs

'In 1986 stapte je ook mee in de eerste rij, met de mijnwerkers van Waterschei naar Winterslag. De eerste aanzet van een jarenlange strijd tegen de sluiting.' Foto: Foto: Solidair

Genk - Het overlijden van Jef Ulburghs laat niemand onberoerd. Ver over de Limburgse grenzen heen dwong deze Limburgse priester-politicus respect af, van jan met de pet tot politieke opponenten. Genkenaar Harrie Dewitte, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en gemeenteraadslid van de Partij van de Arbeid (PVDA+), schreef een afscheidsbrief aan Jef Ulburghs.

In zijn brief verwijst Dewitte naar hun gezamenlijke strijd tegen de mijnsluitingen in Waterschei en Winterslag. En naar de blijvende bewondering die Jef Ulburghs had voor de dokters van Geneeskunde voor het Volk. Lees hier de brief. 

Dag Jef,

"Jij ben één van die mensen die niet sterven. Je bent een katholiek priester, maar ik heb je er altijd van verdacht dat je sjoemelde met de tien geboden. Jij plaatste het tweede gebod, bemin je naaste, op de eerste plaats. Iedereen in Limburg die zich inzet voor de mensen, heeft Jef Ulburghs in zijn agenda staan."

"Ik botste voor het eerst tegen je aan in 1970. Aan de poort van de mijn, waar de mijnwerkers staakten voor een menselijk bestaan. Zij verdienden toen zeven of acht euro per dag! Het was lettterlijk botsen, want wij waren 'rooie studenten', en jij was een pastoor. Maar ik hoorde je in het Italiaans zingen voor de vele Italiaanse mijnwerkers: een priester die 'avanti populo' zong."

"In 1974 begonnen we met Geneeskunde voor het Volk in Genk. Je was gefascineerd door wat we deden. Artsen die van hun voetstuk afkwamen en die de patiënten 'onze kameraden' noemden. Je hebt Geneeskunde voor het Volk je ganse leven gesteund. Toen de deurwaarder, op last van de Orde van Geneesheren in 1984 de meubels bij ons thuis kwam opladen, stond jij op de stoep. Arm in arm, op de eerste rij, samen met honderden patiënten tegen een zestigtal politieagenten met waterkanon."

"In 1986 stapte je ook mee in de eerste rij, met de mijnwerkers van Waterschei naar Winterslag. De eerste aanzet van een jarenlange strijd tegen de sluiting. Jef, je vormde samen met ons, en mijnwerkers zoals Luc Cieters, Jan Grouwels en Venturo, de stakersleiding. En dankzij die strijd is er 2,5 miljard euro naar Limburg gevloeid. Dat geld heeft belet dat de mijnwerkers en Limburg niet in de doffe ellende van de armoede wegzakten."

"Jef, je probeerde ook de politiek een grondige wasbeurt te geven. Politiek is voor jou het beleid veranderen ten dienste van de bevolking. Je probeerde het bij de SP, het huidige sp.a, via een grote operatie 'Doorbraak'. En het volk volgde je, Jef. Ze stemden je massaal naar de gemeenteraad van Genk, je eerste politiek mandaat. Het volk volgde je, Jef, maar de partij volgde jou niet. Nadien probeerde je het bij Agalev. En het volk volgde je weer. In 1995 stopte je met de partijpolitiek, maar bleef actief onder en voor het volk."

"Jef, ik zal me ook blijven herinneren hoe je middenin een actie, bij ons thuis, discussieerde bij een glas wijn en een kom vissoep met brood. Jef, namens Geneeskunde voor het Volk en namens de PVDA, bedankt dat wij jouw 'compagnon de route' mochten zijn."

Dr. Harrie Dewitte. Arts bij Geneeskunde voor het Volk en gemeenteraadslid voor de pvda+ in Genk.

Klik hier voor een gerelateerd artikel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio