Geen Dakota bommenwerper door slecht weer

Viering 40 jaar RAF-Memorial Heidekruisje (foto's)

De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van het RAF-Memorial Heidekruisje in Boxbergheide stond dit jaar in het teken van het monument. Dit ter nagedachtenis van de drie neergestortte RAF-soldaten. Foto: Foto: Belgin Özgünes

Genk - De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van het RAF-Memorial Heidekruisje in Boxbergheide stond dit jaar in het teken van het monument. Dit ter nagedachtenis van drie neergestortte RAF-soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook een gedenkplaat, met het gedicht 'heidekruisje' van dichter-kunstenaar Luk Bekaert, kreeg zijn onthulling.

Bloemenhulde 

Veertig jaar geleden, op 27 september 1970, werd het 6,80 meter lange en 2,20 meter hoge monument van beeldhouwer Raf Mailleux, opgericht en ingehuldigd. De herdenkingsplechtigheid werd dinsdag bijgewoond door oudstrijders, weerstanders en soldaten die tijdens de oorlog in Engeland meevochten. Ook het 101e squadron, het peloton waartoe de drie gesneuvelde soldaten behoorden, was aanwezig. Enkele honderden kinderen van de twee basisscholen in Boxbergheide brachten een bloemenhulde aan het monument.

Een Dakota bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, die speciaal voor deze jubileumeditie vanuit Groot-Britannië zou overvliegen, steeg niet op vanwege het slechte weer. Maar de drie geplande F16- vliegtuigen uit Kleine Brogel scheerden klokslag 15.05 uur over het monument, begeleidt door loeiende sirenes. Een geluid dat door merg en been ging.

Zes witte duiven

Joke (9), een leerlinge van het vijfde studiejaar van de Katholieke Basisschool in Boxbergheide, liet symbolisch zes witte duiven wegvliegen uit een meegebrachte korf. "Het was een idee van mijn vader om deze duiven vandaag los te laten. Ik heb aan de directeur gevraagd of het mocht en hij gaf zijn toestemming. En het mocht ook van het comité RAF-Memorial Heidekruisje", zegt Joke.

"Zes bemanningsleden, waaronder piloot Ashton, Sgt. Redden en Sgt. Lane, stortten op 31 augustus 1941 neer met een Brits Wellington-vliegtuig in de heide van Boxbergheide. Neergehaald door de Duitse bezetter met behulp van een lichtbaken aan de Slagmolenweg. Het vlieguig stortte neer om 22.15 uur, iets verder dan waar nu het monument staat", zegt Guy Claes (59), voorzitter van het RAF-Memorial Heidekruisje.  

'Oorlog is wreed'

"Drie van de zes bemanningsleden, die zich op dat moment in de staart van het vliegtuig bevonden, konden zich redden met een parachute", vertelt Willy Abeels (68). Hij is één van de acht leden van het comité, dat opgericht werd in 1969. Het comité krijgt regelmatig uitnodigingen van de twee basisscholen.

"Verleden week was ik nog in een klas. Daar spraken de Korpsadjudant en de aalmoezenier van Kleine Brogel over oorlog en vrede en vertelden aan de kinderen dat oorlog wreed is en dat er tegenover het woord 'wreed', het woord 'vrede' staat", besluit Willy.

Klik hier voor de website van Heidekruisje. 

heidekruisje

ze treden aan
kinderen met bloemen
in een huis zilverfolie
 

voor gekroonde soldaten
bevlagd met groeten
van de last post

als een straalparade
je hart doet krimpen
met vingers in de oren
 

straffe koffie geurt
naar neuriezang
van doedelzak

Luk Bekaert
2010-09-14

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio