Provincie bereidt winkelarme zones voor aan N10

Gedeputeerden Ludwig Caluwé, Ann Schevenels en Marc Florquin en burgemeester van Heist-op-den-Berg Luc Vleugels langs de N10 ter hoogte van Heist-Goor. Foto: Joren De Weerdt

Heist-op-den-Berg / Lier / Putte / Berlaar - De gewestweg N10 van Lier tot Aarschot wordt door de provinciale besturen van Antwerpen en Vlaams-Brabant onder de loep genomen. De vraag is hoe de dorpskernen die lijden onder de vele baanwinkels versterkt kunnen worden. Winkelarme zones aan de N10 lijken alvast een deel van het antwoord op die vraag te worden.

De N10 is samen met de N70 van Gent naar Antwerpen-Linkeroever uitgekozen als testproject. "Deze twee banen zijn representatief voor Vlaanderen, vandaar de keuze. De conclusies van ons project zullen gebruikt worden om Vlaams beleid mee vorm te geven. Het is nu onze bedoeling om het onderling overleg tussen de gemeenten te stimuleren en ook te verhinderen dat er onderlinge concurrentie ontstaat. Gelukkig ziet iedereen de noodzaak in van wat we hier voorbereiden. Samen met de gemeenten stellen we een actieplan voor een betere structurering van de N10. Binnen twee jaar hopen we het plan klaar te hebben”, aldus gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé (CD&V). 

Winkelarme zones lijken een deel van de oplossing. “Die kans is heel groot”, beaamt Caluwé. “Het gaat om zones waar we geen nieuwe baanwinkels zouden toelaten. Dat moet een verdere wildgroei vermijden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we winkels gaan sluiten of verplichten om te verhuizen. Het zou dan eerder gaan om een uitdovend karakter. Verder denken we nog aan een hele reeks andere maatregelen, bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit.”

Lees het hele verhaal in de dinsdagkrant

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio