Straw Dogs (2011)

Straw Dogs (2011)

Foto: sony

Ja, 'Straw Dogs' (2011) is een remake van de gelijknamige prent uit 1971 met onder meer Dustin Hoffman en Susan George. Ja, alwéér een remake – je kunt er tegenwoordig de straat mee plaveien. Maar het origineel is intussen veertig jaar oud en bleef in tegenstelling tot pakweg 'The Texas Chainsaw Massacre' of 'Psycho' minder plakken in het collectieve geheugen. Deze versie heeft dus bestaansrecht.

Al willen we allerminst de deur openzetten naar een nóg grotere stortvloed aan remakes, laat dat duidelijk zijn.

Filmscenarist David Sumner (James Mardsen) verhuist samen met zijn vrouw Amy (Kate Bosworth) van Los Angeles naar haar geboortedorpje in de staat Mississippi, waar de tijd bleef stilstaan, en dat laat haar vroegere liefje Charlie (Alexander Skarsgård – inderdaad, die reus uit True Blood) niet onberoerd. Samen met zijn vrienden begint hij het stel dan ook het leven zuur te maken.

Las het bovenstaande al als een passage op de rode loper, dan nu zeker: ook Dominic Purcell (Prison Break), Walton Goggins (The Shield) en James Woods (Shark, The Virgin Suicides) mogen hun ding doen. Die laatste overtuigt bovendien aardig als voormalige footballcoach en dorpsdronkaard.

Natuurlijk is een rist sterren veelal een lapmiddel om een anders inferieure film een niveau hoger te tillen, of op z’n minst om te verdoezelen dat het om een stinker gaat, maar zo voelt het niet bij Straw Dogs. De prent komt langzaam op gang, maar verveelt geen moment dankzij de geslaagde sfeerschepping.

Dat de karakters niet verfijnd zijn en het conflict tussen een hoogopgeleide man uit het complexe stadsleven en de elementaire levensstijl van de 'boerenzonen' te weinig diepgang, symboliek en maatschappelijke relevantie vertoont, klinkt het bij de critici. Ga Dostojevski lezen, denk we dan.

Toegegeven, we hebben het voor de Verenigde Staten en de onbehouwen charme van kleine dorpjes in de zuidelijke staten, waar iedereen op zondag vroom naar de kerk gaat, vreemdelingen wantrouwig worden aangekeken en de prestaties van de lokale American footballploeg de belangrijkste gebeurtenissen zijn. En die voorliefde is misschien wel de korrel zout waarmee anderen deze bespreking moeten nemen.

Als extra's zijn er vier documentaires toegevoegd, onder meer over de cast, de productie en de stunts. (bpr)

film:

extra's:

gezien op dvd, ook verkrijgbaar op blu-ray / Sony

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees