Temmerman was de eerste socialistische burgemeester van Gent

Oud-burgemeester Gilbert Temmerman (83) plots overleden

Foto: Dominique Dierick

GENT - Gilbert Temmerman (83), de eerste socialistische burgemeester van Gent, is donderdag plots overleden. Temmerman was burgemeester van de Arteveldestad tussen 1989 en 1994 en minister van Staat. 'Het belang van Gilbert Temmerman voor onze stad kan onmogelijk overschat worden', zei huidig burgemeester Daniël Termont onlangs. Stad Gent opent vrijdag om 11 uur een rouwregister in het stadhuis. Vrijdag worden ook alle vlaggen aan het Gentse stadhuis halfstok gehangen.

Temmerman, in 1928 geboren in Ledeberg, werd in 1959 op zijn 30ste het jongste gemeenteraadslid in de Gentse gemeenteraad en zou daar 35 jaar lang blijven. In 1970 werd hij schepen van Regieën en realiseerde hij een gasverwarmingsnet in de stad. Hij richtte ook het Stedelijk Grond- en Bouwbedrijf op, de voorloper van het huidige Stadsontwikkelingsbedrijf.

In de volgende legislatuur kreeg Temmerman er ook het schepenambt Leefmilieu bij. Maar na de verkiezingen van 1982 verdween hij uit het schepencollege toen Jacques Monsaert CVP-burgemeester werd. Temmerman voerde jarenlang hard oppositie tegen het CVP-PVV-bestuur en slaagde erin om in 1989 de eerste socialistische burgemeester van Gent te worden.

'Gilbert heeft op onnavolgbare wijze de socialistische partij in Gent geleid en met een onvoorstelbare inzet en werkkracht al zijn mandadaten vervuld', zei huidig burgemeester Daniël Termont begin december toen Temmerman een Gentsch Handsje kreeg van de Gentsche Sosseteit. 

'Hij heeft ontzettend veel gedaan voor onze stad, onder andere op het vlak van cultuur. Denk maar aan de afwerking van de Minard, de Schouwburg op het Sint-Baafsplein, de Opera en de concertazaal van De Bijloke. Ook de hele stedenbouwkundige vernieuwing van onze stad is gestart onder zijn leiding. Gilbert liet de eerste anti-parkeerpaaltjes plaatsen in Gent, die echte Gentenaars vandaag nog altijd 'Gilberkes' noemen.'

'Gilbert zal in onze stad vooral herinnerd worden als burgemeester, ondanks de vele functies die hij waargenomen heeft. Hij hield er een bijzonder sobere levensstijl op na en heeft altijd gestreden voor de zwakkeren. Gilbert was ook een doorzetter en een keiharde werker. 365 dagen per jaar werkte hij 12 tot 16 uur aan één stuk door.'

'Ik ben ervan overtuigd dat alle Gentenaars hem bijzonder dankbaar zijn voor wat Gilbert voor onze stad gedaan heeft.' Lees hieronder heel de speech van Daniël Termont ter ere van Gilbert Temmerman.

Kastaarprijs

De uitreiking van de Kastaarprijs wordt uitgesteld. Ze was gepland voor zaterdag 21 januari. De Kastaarprijs is de prijs die de wijkafdeling van SP.A Brugse Poort jaarlijks uitreikt. De Brugse Poort-trofee wil de meest markante organisatie of persoonlijkheid huldigen die op cultuureel, maatschappelijk, politiek of economisch vlak een opmerkelijke bijdrage leverde voor de wijk. 

Gilbert Temmerman was de erevoorzitter van die afdeling. 'Het is nu even geen tijd om prijzen uit te reiken,' zegt het bestuur.  

 

Gilbert Temmerman Laudatio 8 Dec 2011 TERMONT

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio