Zeventig Gentse straten genoemd naar vrouwen, ruim vijfhonderd naar mannen

Vrouwen eisen straatnamen op

Gent - Ruim vijfhonderd Gentse straten zijn genoemd naar een man, slechts zeventig naar een vrouw. ‘Dat is nog steeds veel te weinig’, zegt het Gentse vrouwennetwerk Oog in Oog. ‘De man-vrouw-verhouding in de straten moet hersteld worden.’ Oog in Oog verdeelt de komende weken straatnaambordjes 'Straatnaam zoekt vrouw' om de problematiek onder de aandacht te brengen.

Jenny Tanghe, Marie Curie, prinses Mathilde, Jenny Walry, Georgette Leblanc, Sarah Bernhardt, Jenny Montigny... Het zijn allemaal vrouwen die in Gent hun eigen straat, park of pad hebben. 70 van de 2782 Gentse straten zijn vandaag genoemd naar een vrouw, 513 naar een man. Of anders gesteld: voor elke vrouwelijke straat in Gent zijn er zeven mannelijke straten.

‘Dat is nog te steeds te weinig’, zegt Joke Vasseur, diversiteitambtenaar van stad Gent en voorzitter van het Gentse vrouwennetwerk Oog in Oog. ‘Er zijn nochtans genoeg Gentse vrouwen die zeker een vereeuwiging op een straatnaambord verdienen.’

Oud zeer
De kwalijke vrouw-man-verhouding in het Gentse straatbeeld is een oud zeer. Toenmalig Agalev-gemeenteraadslid Bea Perriens klaagde de situatie in 1995 al aan. De stad is sindsdien aan een inhaalbeweging bezig: het aantal vrouwelijke straatnamen verdubbelde sindsdien van dertig naar zeventig (zie lijst onderaan artikel).

Het stadsbestuur heeft al haar diensten een uitgebreide shortlist met vrouwen laten samenstellen en grijpt daar steevast naar terug als er nieuwe straten benoemd moeten worden. Zo kregen de Lange Velden, een nieuwe verkaveling in Wondelgem, en de Alsberghe-Van Oost-site recent in één klap een tiental vrouwelijke straatnamen.

New York
Om het stadsbestuur aan te moedigen die inhaalbeweging door te zetten verdeelt Oog in Oog de komende weken massaal papieren straatnaambordjes met het opschrift ‘Straatnaam zoekt vrouw’ die de Gentenaars aan hun ruit kunnen hangen.

‘Een ludieke oproep om heel de stad bewust te maken voor de Internationale Vrouwendag op 8 maart’, zegt schepen Guy Reynebeau (SP.A), die de actie steunt. ‘Die dag herdenkt men de eerste staking door vrouwen tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie op 8 maart 1857 in New York. Sindsdien zijn de leef- en werkomstandigheden van vrouwen al veel verbeterd, maar gelijkheid is nog verre van gerealiseerd.’

Om de straatnaamactie extra in de verf te zetten organiseert het vrouwennetwerk op 11 maart een aantal wandelingen langs vrouwelijke straten in Gent. Download hier het straatnaambordje 'Straatnaam zoek vrouw'.

Deze vrouwen kregen sinds 2001 een straat naar zich genoemd in Gent.

Suzanne Lilarstraat
Marie Schellinckstraat
Irma Lozinstraat
Rosa Geingerstraat
Sidonie Verhelststraat
Irène Van Der Brachtstraat
Edith Cavellstraat
Virginie Marantpad
Godelieve Joliestraat
Bertha Boonantsstraat
Louise Derachestraat
Elise Grandprezstraat
Leonie Rammeloostraat
Emilie Schattemanstraat
Sofie Schollstraat
Marie Popelinkaai
Koningin Paolaplein
Prinses Mathildeplein 
Jenny Tanghestraat
Marie Curiestraat 
Irène Joliotstraat 
Gerti Corihof
Koningin Astridpark
Christine D’haenhof
Isala Van Dieststraat
Elza Darcielstraat
Yvonne Desirantstraat
Lucie Dejardinpad
Marguerite Yourcenarpad
Georgette Leblancpad
Sarah Bernhardtpad
Hélène Dutrieulaan
Nadine Crappéstraat
Berthe Springaelstraat
Jenny Walrystraat
Lily Boeykensstraat
Alice Béviairepad
Jenny Montignypad
Raymonde de Larochelaan
Julienne De Vetterstraat
Selma Lagerlöfstraat 
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio