De Smet: 'Ik had op vrijspraak gehoopt'

Hoofdcommissaris Steven De Smet krijgt maand celstraf

Hoofdcommissaris Steven De Smet krijgt maand celstraf

Foto: Lieven Van Assche

GENT - Steven De Smet, hoofdcommissaris en voormalig woordvoerder van de Gentse politie, heeft vrijdag een celstraf van één maand met uitstel en een boete van 550 euro gekregen van de correctionele rechtbank van Gent voor schending van zijn beroepsgeheim. De rechter noemde De Smet in zijn vonnis 'naïef en onvoorzichtig'. 'Ik had op de vrijspraak gehoopt, maar ik kan iedereen recht in de ogen kijken', reageert De Smet. Hij heeft nog niet beslist of hij in beroep gaat.

De Smet werd beschuldigd van het lekken van een intern politierapport over de rellen begin juni op de Kouter in Gent na de vertoning van de voetbalmatch België-Turkije. Na de wedstrijd vochten supporters met elkaar en werden zware vernielingen toegebracht in de Gentse binnenstad.

De Smet speelde een intern verslag, dat aantoonde dat de politie slecht voorbereid was, door aan CD&V-politicus Veli Yüksel. Die stapte met het rapport naar de pers en gaf later toe dat hij documenten van De Smet kreeg. De Smet vroeg de vrijspraak, maar daar ging de rechter niet op in. Het openbaar ministerie had drie maanden cel en een boete van 100 euro gevraagd.

'Ik kan iedereen recht in de ogen kijken'

De rechtbank legde een lagere straf op wegens het blanco strafblad van De Smet, zijn staat van dienst en de goede samenwerking in het verleden met het parket.

'Ik heb een enorm respect voor de rechtbank, maar ik had op de vrijspraak gehoopt', zei De Smet na het vonnis. 'Ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Ik blijf strijden voor een open communicatie.'

De Smet, die sinds de feiten aan het licht kwamen niet langer woordvoerder is, riskeert nog een tuchtstraf. Als hij in beroep gaat tegen het vonnis, zal de tuchtprocedure vermoedelijk nog niet opgestart worden. Hij heeft vijftien dagen om beroep aan te tekenen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio