Stad bouwt groot vredesmonument in natuurgebied Gentbrugse Meersen

Gent laat houten vredesvlag wapperen

Het vredesmonument zal twintig meter lang, zeven meter hoog en twee meter breed zijn en lijkt op een wapperende witte vredesvlag. Foto: Ontwerp Buitenruimte

Gent - In het Vredesbos in de Gentbrugse Meersen wordt deze zomer een opvallend vredesmonument gebouwd: een houten, twintig meter lange vredesvlag met een uitkijkpost van zeven meter hoog. Kostprijs: 120.000 euro.

Het nieuwe vredesmonument zal zo’n twintig meter lang zijn, zeven meter hoog en net geen twee meter breed en komt aan de rand van het Vredesbos, in het zuidelijke deel van de Gentbrugse Meersen. Dat is een ruim 200 hectare groot groengebied tussen Gentbrugge en de Schelde dat Gent volop aan het uitbouwen is tot een nieuw recreatie- en natuurgebied.

Het ontwerp werd in december al goedgekeurd, maar het stadsbestuur is nog op zoek naar een aannemer die het vredesmonument kan bouwen tegen de geraamde kostprijs van 119.792 euro. De werken moeten starten in juni. De inhuldiging is gepland in oktober.

Uitkijkpost

‘Het idee is een uitkijkpost in de vorm van een witte vredesvlag’, zegt landschapsarchitect Steve Van Ryckeghem. Hij ontwierp het monument samen met architect-ingenieur Pol Sileghem en landschapsarchitect Steven Petit. ‘Het monument in de vorm van een vlag wil bezoekers aanzetten om na te denken over het verband tussen vrede en natuurbescherming.’

‘Een pad nodigt wandelaars uit om naar het vredesmonument te stappen. Maar pas vlakbij het monument aangekomen ontdekken de wandelaars dat het monument ook betreedbaar is langs een reeks trappen binnenin.

Naarmate de wandelaars de trappen hoger en hoger beklimmen valt er steeds meer licht in de vlag binnen. De climax is het prachtige, vredevolle uitzicht op de Gentbrugse Meersen van boven op ruim zeven meter hoge uitkijkpost. 

Periscoop

De witte bekleding van het monument verwijst naar de witte kleur van een vredesvlag. Oorspronkelijk zou het monument in witte beton opgetrokken worden, maar uiteindelijk werd voor hout gekozen. Met een periscoop zullen ook minder mobiele mensen die de trappen niet kunnen beklimmen, mee kunnen genieten van het uitzicht op het monument.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio