Korpschef blogt over zijn leiderschap

© fvv

Filip Rasschaert, de korpschef van de Gentse lokale politie, heeft sinds enkele dagen een nieuwe weblog opgestart. Daar wil Rasschaert naar eigen zeggen luidop nadenken over wat het betekent om leiderschap te geven. "De leiders van de toekomst worden volgens mij meer en meer vrouwen", schrijft de korpschef.

Bert Staes

"Als leider van een toffe groep, bestaande uit meer dan 1200 Gentse flikken, neem ik af en toe de tijd om na te denken over mijn wijze van leiding geven", zegt Rasschaert op zijn nieuwe blog bloggen.be/kcpzgent. "Maar wat je hier leest zijn hersenspinsels en dus voor discussie vatbaar."

Vrouwen

Rasschaert heeft nog maar twee berichten achtergelaten, maar maakt wel al enkele opvallende opmerkingen. "De leiders van de toekomst worden volgens mij meer en meer vrouwen of mannen met gevoelsmatige, vrouwelijke eigenschappen. Ze moeten ervoor zorgen dat medewerkers zich vanuit hun hart verbonden voelen met het geheel, dat ze loyaal willen zijn aan hem/haar", schrijft hij.

Of nog: "Van een moderne leider vraagt men meer en meer - terecht - resultaten en verantwoording. Maar misschien wil men niet altijd de tijd nemen om de grondoorzaken van een probleem en de globale context te onderzoeken en structurele oplossingen naar voren te brengen."

Rasschaert heeft het op zijn blog ook over zijn interesses, zoals de boeken van Stephen R. Covey, een van zijn inspiratiebronnen.